Magistratul Victoria Sanduţa și-a prezentat astăzi poziția în legătură cu prelungirea activității sale ca judecător în cazul în care CSM ar adopta în cazul ei un aviz favorabil pentru a fi confirmată ca magistrat până la atingerea plafonului de vârstă. Sanduța a avut o poziție separată la ultima Adunare Generală a Judecătorilor și din acest motiv le-a reproşat membrilor Consiliului Superior al Magistraturii că " are motive rezonabile să nu aibă încredere în aceştia". Magistratul i-a mai acuzat pe reprezentanţii CSM că aceştia ar fi fost "numiţi în funcţii în mod vicios şi că nu ar fi vrut să semneze declaraţia cu privire la independenţa sistemului judecătoresc."

" Aceste motive sunt legate de mai multe aspecte. În primul rând, de modul în care au fost aleşi membrii CSM şi asta ţine de discursul şi declaraţia mea de la Adunarea Generală a Judecătorilor, în legătură cu faptul că nu au fost aşteptata soluţiile de contestaţii ale celorlalţi contracandidaţi şi consider că aceste alegeri au fost viciate. Al doilea motiv este legat, iarăşi, de declaraţia cu privire la independenţa sistemului judecătoresc. În special, a membrilor care au votat împotriva unei declaraţii de independenţă, motive pentu care nu a fost clar. Al treilea motiv este personal, faţă de preşedintele interimar al CSM, domnul Sergiu Caraman, care, la fel la Adunarea Generală a Judecătorilor a spus că :" votul celor care trebuie să fie în sală, dar nu sunt, se consideră vot împotrivă. Consider că mă afectează această judecată”,  a afirmat magistratul Sanduța.

Totodată, membrii CSM au întrebat-o pe Victoria Sanduța despre postările ei pe rețelele sociale în legătură cu diferite subiecte care au tangțență cu justiția în contextul în care un magistrat ar fi limitat să facă declarații incompatibile cu statul de judecător.

Victoria Sanduţa a absolvit dreptul în anul 2009, ia ulterior a făcut masteratul şi doctoratul, obţinând licenţa de avocat. De zece ani, magistratrul activează şi ca lector universitar.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE