politik.mdÎn R. Moldova discriminarea de orice formă nu este interzisă prin lege, iar mecanismul de protecţie împotriva discriminării şi inegalităţii lipseşte, a declarat avocatului parlamentar, Aurelia Grigoriu, expusă într-o conferinţă, miercuri, 2 iunie, organizată pe marginea participării la pre-sesiunea Grupului de lucru din cadrul ONU, desfăşurat la Geneva la 25 mai.
”Acestea sunt câteva din şirul de probleme pe care Guvernul Moldovei trebuie să le soluţioneze întru asigurarea efectivă a realizării drepturilor, prevăzute în Pactul Internaţional cu privire la drepturile economice, sociale şi culturale”, a mai spus Grigoriu.
Potrivit raportului prezentat la Geneva de către reprezentanţii Centrului pentru Drepturile Omului din R. Moldova, eforturile statului privind asigurarea fiecărui om a dreptului la asistenţă şi protecţie socială sunt insuficiente. Drept exemplu este adusă lipsa garanţiilor din partea statului la asigurarea dreptului la asistenţa medicală garantată a persoanelor care au în îngrijire invalizi cu vârsta mai mare de 18 ani, care necesită îngrijire.
De asemenea, cadrul legal care reglementează asigurarea cu locuinţe a cetăţenilor este învechită şi nu corespunde rigorilor actuale, acesta datând din anul 1983.
La moment legislaţia în vigoare nu conţine norme speciale care să reglementeze procedura de acordare a asistenţei medicale în baza poliţei de asigurare pentru cetăţenii din stânga Nistrului, se mai arată în raportul prezentat la Geneva.
Aurelia Grigoriu a menţionat că toate aceste sesizări prezentate Comisiei ONU, vor fi prezentate executivului moldovean drept recomandări.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE