Fostul ministru al Agriculturii susține că a fost revocat din funcție deoarece opiniile sale sunt nemijlocit diferite de cele ale prim-ministrei Natalia Gavrilița. Viorel Gherciu a precizat că joi a avut o discuție cu Gavrilița, unde au fost abordate mai multe subiecte, inclusiv faptul că acesta nu susține inițiativa propusă de Ministerul Educației și Cercetării ca Universitatea Agrară din Republica Moldova să fie absorbită de Universitatea Tehnică.

„Vreau să fac o claritate aici, să nu fiu înțeles greșit nici de colegi, nici de cetățeni, nici de doamna prim-ministru. Eu am avut o discuție joi seara cu doamna prim-ministră la care am fost informat că vineri se va anunța. Surpriza mea mare a fost când am afla dimineață, nu mi-am închipuit că la prima oră. Noi am avut mai multe discuții, vreau să zic că miniștrii sunt numiți pe criterii politice, miniștrii sunt numiți persoane tehnocrate, responsabile să asigure o expertiză obiectivă din sector și eu acest lucru l-am făcut. Am discutat aceste subiecte și pur și simplu avem niște păreri diferite vizavi de perspectivele de dezvoltare a sectorului”, a declarat Gherciu în cadrul unei emisiuni de la TV8.

Cu toate acestea, ex-ministrul a recunoscut că problema de bază a fost opinia acestuia privind reforma sistemului de învățământ superior. 

„Nemijlocit la moment disensiunea ține de reforma în sistemul educațional și ține de propunerea făcută de ministerul Educației de a fi absorbită Universitatea Agrară de către Universitatea Tehnică. Eu ca persoană din interiorul sectorului, ca specialist din domeniu și ca fiind responsabil de dezvoltare acestui sector am considerat și consider că R. Moldova fiind o țară agrară în care agricultura a contribuit semnificativ la dezvoltarea economiei este important să aibă o instituție superioară de învățământ care să asigure pregătirea cadrelor pentru a asigura sectorul cu resursele umane calificate necesare”, a declarat Viorel Gherciu.

Totodată, acesta a reiterat faptul că nu este împotriva reformei, ci împotriva modului în care se propune ca această universitate să fie reformată.

„Eu nu sunt împotriva reformei și nici ministerul Agriculturii nu este împotriva reformei. Bineînțeles că universitatea Agricolă necesită de a fi modernizată și reformată, necesită de a fi optimizate cheltuielile și noi înțelegem acest lucru și din toamnă am demarat un șir de optimizări. Încă din luna noiembrie a fost schimbat rectorul...Noi am propus un concep de fortificare a universității, de fuzionare a instituțiilor de cercetare din domeniul agricol să păstrăm denumirea de universitare Agricolă și colegiile agricole, sau putem să o transformăm într-o Academie de Științe Agricolă”, a conchis ex-ministrul.

Amintim că deputatul PAS, Vladimir Bolea a fost numit vineri dimineață, 8 iulie, în funcția de ministru al Agriculturii, după ce Viorel Gherciu a fost demis. Ultimul susține că a aflat în aceeași zi în care a fost înlocuit despre schimbare și că o consideră o decizie politică.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE