Expertul economic, Veaceaslav Ioniță consideră că băncile comerciale din Moldova ar risca enorm dacă ar încerca să crediteze Moldovagaz. Expertul spune că în cazul în care o bancă din Moldova ar decide să ofere credite acestei întreprinderi asta ar însemna că ea s-ar angaja în operaţiuni riscante, iar BNM ar putea institui la banca respectivă mecanismul de supraveghere specială.
Expertul de la IDIS „Viitorul” Veaceaslav Ioniță a declarat la o emisiunea POLITIK LIVE că situația financiară de la Moldovagaz este precară, iar întreprinderea demult trebuia să fie declarată falită. Ioniță este de părere că, în asemenea condiții, orice creditor care ar oferi întreprinderii bani nu ar avea șanse să-i primească înapoi.
„Moldovagaz este o companie care trebuia demult să falimenteze. Ea are active negative, adică datoriile ei sunt mai mari decât toate pasivele întreprinderii, iar conform legislației RM ea urma să intre în insolvență încă câțiva ani în urmă. Ca să fie clar, chiar dacă această întreprindere ar încerca să vândă tot ce are, nu i-ar ajunge bani să-și achite datoriiile. Orice creditor care decide să-i ofere Moldovagaz bani ar risca, pentru că nu are șanse să-și primească banii înapoi”, a declarat Ioniță.
Expertul spune că în cazul în care o bancă din Moldova ar decide să ofere credite acestei întreprinderi asta ar însemna că ea s-ar angaja în operaţiuni cu risc sporit, iar BNM ar putea institui la banca respectivă mecanismul de supraveghere specială.
Ioniță mai spune că în raport cu S.A. Moldovagaz poate fi inițiată o procedură de faliment.
„Cine poate iniția această procedura de faliment, o bancă care i-a oferit un credit și nu primește banii, ori Gazprom-ul care a furnizat gaz dar ei nu-l plătesc, CNPF în cazul în care compania nu corespunde rigorilor legislației cu privire la Societățile pe Acțiuni sau Guvernul care este un creditor în cazul în care ei nu plătesc impozite. Avem insolvabilitate de facto insă nimeni nu o declară, iar unde vom ajunge, cu această stare de lucruri, este greu de estimat”, a concluzionat Veaceaslav Ioniță.
Recent, directorul de la Moldovagaz, Vadim Ceban a declarat că întreprinderea nu poate lua credite, pentru a efectua plăți în avans furnizorului.
Moldovagaz a depus la ANRE în data de 1 iulie o solicitare de majorare a tarifului la gaz pentru consumatorii finali cu 45%, la 24,45 de lei metru cub. Președintele companiei și-a argumentat solicitarea prin faptul că din luna iulie tariful la metanul importat a crescut la 980 USD pentru o mie de metri cubi. Iar devierile financiare ale Moldovagaz se ridică la 2.5 miliarde de lei.