Efectele devalorizării leului în raport cu valuta străină nu se las mult aşteptate. După ce valuta naţională a ajuns peste pragul psihologic în raport cu dolarul şi euro, au început şi scumpirile produselor, care utilizează materie de producţie cumpărată de peste hotare, anunţă Politik.md.
Astfel, de la 1 februarie, fabrica de dulciuri SA „Bucuria” a anunţat majorări cu 10% a preţurilor la mai multe categorii de produse. Spre exemplu: un kilogram de bomboane „Moldova” va costa acum 116 lei, adică mai scump cu 11 lei decât anterior, bomboanele „Inspiraţie” s-au scumpit cu 7 lei şi vor costa 81 de lei pentru un kilogram, iar bomboanele „Miracol” vor costa 143 de lei, cu 20 de lei mai mult.
Potrivit postului JurnalTV, şeful Departamentului Vânzări al întreprinderii, Sergiu Costaş, a explicat că în special s-a mărit preţurile de produsele, care conţin ciocolată şi asta pentru că întreprinerea importă din străinătate materie primă din cacao.
În acelaşi timp ne aşteaptă şi majorări de preţuri la zahăr. Portalul mold-street.com scrie că din de ieri, compania Moldova-Zahăr din Cupcini a majorat cu aproape 5% preţul angro la zahăr. Astfel, un kilogram va costa 8,60 de lei - faţă de 8,20 lei vândut anterior. Evident că acest lucru va duce şi la scumpirea zahărului vândut în retail.
Producătorii de zahăr susţin că deprecierea leului duce la cheltuieli suplimentare privind procurarea din afara ţării a unor substanţe folosite în producerea zahărului. Sursa mai scrie că un alt factor nefavorabil pentru producătorii de zahăr este e ordin extern.
„Ca urmare a scăderii preţului la petrol, a scăzut cererea de materie primă (trestie de zahăr) pentru producerea de bioetanol. În consecinţă, pe piaţa internaţională a apărut un surplus de circa 2 mln de tone de zahăr. Anul trecut, piaţa UE a fost inaccesibilă pentru producătorii din Moldova, datorită unor importuri masive de zahăr din trestie prin România.
Al treilea factor este de origine fiscală. Producătorii nu pot vinde zahărul sub preţul de cost. Codul fiscal prevede sancţiuni drastice: plata unei taxe de 20% din valoarea mărfii. În consecinţă producătorii au ajuns între ciocan şi nicovală”, mai scrie sursa.