În cadrul ședinței Parlamentului de vineri, 2 octombrie, a fost criticată dur înaintarea în funcție a candidaturii guvernatorului Băncii Naționale, nepotul președintelui interimar Mihai Ghimpu, Corneliu Ghimpu. Drept urmare la propunerea lui Ghimpu deputații au votat amânarea numirii guvernatorului.
Despre aceasta Mihai Ghimpu a spus că nu a fost candidatura lui, ”este a AIE și am venit cu o candidatură bună, ținând cont de profesionalismul, de cunoștințele, de corectitudinea lui. Întrucât lucrurile au luat o întorsătură, adică relațiile de rudenie și nu profesionalismul, m-am gândit să retrag chestiunea de pe ordinea de zi pentru a mai analiza”.
”Va fi o funcţie înaintată din partea Alianţei. Noi vom insista ca această persoană să fie din afara partidelor politice. PLDM are membri, am colegi profesionişti, inclusiv în domeniul financiar bancar, însă această opţiune a noastră nu ne permite să ne înaintăm colegii în această funcţie. Avem necesitatea unor oameni apolitici care să-și îndeplinească funcţia cu profesionalism. Vom avea un nou guvernator săptămâna viitoare”, a menționat premierul Vlad Filat.
Marian Lupu, președintele PD a spus: ”să privim cu multă atenție capacitățile profesionale, mai întâi de toate, atunci mi se pare această decizie de a transfera acest subiect în ședința următoare pare a fi una echilibrată, logică care oferă timpul necesar ca să privim acest subiect din toate unghiurile”.
Grigore Petrenco, PCRM: ”Noi am aflat despre această decizie, la ședința Biroului permanent de ieri și l-am întrebat pe Ghimpu câți nepoți mai are ca noi să ne pregătim din timp. Desigur este inadmisibil ca rudele să fie înaintate la principalele funcții în stat, altfel putem obține un regim nepotism, suntem împotriva acestor încercări de a promova nepotismul, cumătrizmul în structurile de stat”.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE