Fiind întrebat dacă deține un milion de lei, președintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov a zâmbit menționând că deocamdată nu știe câți bani are la cont familia sa. „Mai întâi trebuie să câștigi milionul, pe urmă trebuie să plătești. Eu nu știu, noi trebuie să facem bilanțul la sfârșit de an. Trebuie să întreb soția cât mai este acolo”, a menționat democratul.
Și deputatul din grupul socialiștilor, Igor Dodon, a fost întrebat dacă deține asemenea sume de bani, acesta, însă, a infirmat acest lucru. „Milioanele nu le am și la această etapă nu voi profita de lege. Dar este straniu că s-au grabit să implementeze acest proiect de lege, mai mulți deputați din Parlamentul actual. Dacă dorim să luptăm cu corupția și dorim să fim transparenți, trebuie să nu permitem crearea acestei portițe pentru evaziunea fiscală”, a menționat Igor Dodon.
Inițiatorul proiectului de lege, Valeriu Guma afirmă că prin acesta, de fapt este simplificată metoda indirectă de impozitare a persoanelor fizice. „Prin aceste modificări am dat claritate, că sumele care sunt astăzi și anume am modificat data, ca până la 28 decembrie, toate sumele declarate, indiferent prin ce bază: cont bancar sau declarații - să nu fie impuse impozitării. Am dat posibilitate deținătorilor de patente ca sursele lor de venit să fie decontate din suma totală de venit, ca să nu fie impozabile. Noi dăm posibilitatea ca oamenii să poată declara acești bani acumulați pe perioada activității lor de zeci de ani”, a menționat Valeriu Guma, specificând că în acest an au fost depuse până la 100 de declarații.
„Actualmente, normele din Codul fiscal prevăd că persoanele fizice care, la data de 1 ianuarie 2012, dispuneau de mijloace băneşti în sumă ce depăşesc 500 mii lei, urmează să le declare la organul fiscal pînă la 31 decembrie 2012. Nedeclararea sumelor respective va duce la lipsirea dreptului persoanei fizice supuse verificării la argumentarea cu venituri obţinute pînă la 01 ianuarie 2012.
Totodată, persoanele fizice care, la data de 1 ianuarie 2012, dispuneau de mijloace băneşti în numerar în sume mai mari de 1 milion de lei pot confirma disponibilul prin depunerea acestora pe conturile lor bancare deschise la instituţiile financiare din ţară şi obţinerea extrasului din cont care confirmă suma existentă în cont la data de 1 noiembrie 2012.
 
Prin urmare, scopul proiectului de lege presupune stabilirea unui nou termen de obținere a extrasului din cont de la instituțiile financiare și anume stabilirea unei date noi 20 decembrie 2012, zi în care cetățenii pot obține confirmările privind disponibilul de mijloace bănești. Această propunere va ajuta cetățenii să se informeze suplimentar de acest proces și obținerea extrasului menționat de la instituțiile financiare pentru depunerea ulterioară pînă la sfîrșitul anului 2012 a declarației cu privire la disponibilul de mijloace bănești”, se arată în nota explicativă a proiectului de lege.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE