Vom sărbători 20 de ani de independenţă fără a avea documentul în original, au declarat membri ai Primului Parlament care au constituit Asociaţia „Parlamentul 90”. Aceştia au făcut joi, 13 august, referire la dispariţia Declaraţiei de Independenţă semnată la 27 august 1991 de 270 de deputaţi.
Pantelei Sandulache, deputat în primul Parlament crede că declaraţiei „ori i s-a dat foc, ori a ars întâmplător, ori se află la Bucureşti”, adăugând că „profanarea Declaraţiei de Independenţă reprezintă întreruperea procesului istoric, pentru că anume aceasta a stat la baza adoptării Constituţiei, dar şi a mai multor acte normative”.
“Anul acesta, poporul a spus de două ori NU comuniştilor, la 5 aprilie şi la 29 iulie, şi un DA renaşterii naţionale. De aceea noi suntem obligaţi în memoria celor decedaţi în lagărele de concentrare şi a celor care au decedat în lupta cu imperiul rus să sărbătorim această Independenţă, prin reluarea procesului de renaştere naţională de la început”, a precizat profesorul universitar, deputat în primul Parlament, Alexandru Arseni.
“Partidul Comuniştilor a neglijat şi a profanat intenţionat sărbătorile naţionale, substituindu-le cu surogate gen sărbătoarea vinului sau comemorarea puciului din 7 noiembrie 1917”, a mai spus Sandulache, chemând partidele democratice, dar şi reprezentanţii societăţii civile să participe la un miting consacrat Zilei Independenţei.
În acest sens, Asociaţia “Parlamentul-90” va organiza la 27 august în grădina publică “Ştefan cel Mare”, un miting consacrat împlinirii a 20 de ani de la prima Mare Adunare Naţională, unde se vor depunde flori şi se vor ţine cuvântări.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE