Căderea guvernului ceh al premierului liberal Mirek Topolanek, care asigură președinția prin rotație a UE, a suscitat neliniște în Europa privind fragilizarea Uniunii în contextul amplificării crizei economice mondiale, cu toate că Praga și Comisia Europeană au asigurat că situația nu are impact asupra îndeplinirii de către Cehia a mandatului său.
Președinția cehă a asigurat că Praga va continua să-și asume președinția prin rotație a UE, în pofida căderii guvernului premierului Topolanek, în urma unei moțiuni de cenzură votată de deputații opoziției social-democrate. Premierul ceh a recunoscut însă că votul contra sa i-ar putea slăbi poziția în sânul UE.
Ieri, 25 martie, la Bruxelles, Topolanek a precizat că va demisiona joi, 26 martie pentru a respecta Constituția țării sale, dar aceasta nu fixează nici un termen. Președintele Vaclav Klaus, un eurosceptic, este obligat să primească demisia, după care există două soluții: fie șeful statului numește un nou premier, fie principalele partide se înțeleg și organizează alegeri anticipate. Între timp, guvernul demisionar continuă gestionarea țării și se ocupă de președinția UE. De altfel, șeful partidului de opoziție declară că "este normal ca executivul să meargă până la finele mandatului președinției europene".
Senatul ceh urmează să se pronunțe luna viitoare, dar votul se anunță incert, euroscepticii fiind majoritari în această Camera a Parlamentului, chiar șeful statului fiind un opozant acerb. Respingerea ar suspenda definitiv procesul ratificării, având același impact ca "nu"-ul irlandezilor la referendumul din 2008.
Răspunzând îngrijorărilor generate de criza din Cehia, președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso, a cerut partidelor politice cehe să nu torpileze eforturile altor state ale Uniunii. În UE "avem responsabilități față de ceilalți. Guvernele se schimbă, este ceva obișnuit, din fericire, în democrație, dar este important să existe responsabilitatea statului" pentru a-și menține angajamentele luate. La rândul său, președintele Parlamentului European, Hans-Gert Pottering, a apreciat că ar fi "o tragedie" respingerea ratificării Tratatului în Cehia. "Nu pot crede că poporul ceh, cu cele 10 milioane ale sale, se va opune celorlalte 490 de milioane" din restul UE.