Volumul mărfurilor transportate a scăzut cu peste 60 la sută în primele două luni ale anului. O cădere similară a fost înregistrată doar în anii ‘90, după destrămarea Uniunii Sovietice, afirmă transportatorii. De vină este criza mondială, care a afectat majoritatea industriilor după principiul dominoului. Reducerea consumului în Uniunea Europeană și CSI a redus semnificativ schimburile comerciale, fenomen care, la rândul său, a afectat și companiile de transporturi. Cel mai mult au avut de suferit Căile Ferate, care au fost nevoite să disponibilizeze sute de angajați.
Transporturile internaționale au o activitate mai scăzută cu aproximativ 70% față de perioada similară a anului trecut afirmă reprezentanții firmelor de transport rutier internațional. Criza economică se simte acut în rândul firmelor de transport, iar luna februarie a fost cea mai grea lună din ultimii 13 ani din punct de vedere al serviciilor rutiere. Marea majoritate a transportatorilor internaționali sunt obligați să reducă din numărul personalului, ba chiar o parte dintre firme au disponibilizat deja un număr destul de important de oameni.
”În luna februarie anul curent, am avut o scădere de 70% a activității față de luna februarie 2008. Pentru noi se dovedește a fi un procent semnificativ și este o mare problemă pentru toți transportatorii, nu doar pentru cei internaționali. Deoarece mijloacele de transport sunt scumpe, taxa de drum, impozitele și celelalte taxe sunt mari, prețul la motorină este în creștere, iar de lucru este puțin sau foarte puțin", a declarat Mircea Purcaru, președintele Federației Regionale Vest a IMM și vicepreședintele Asociației Patronale a Transportatorilor Europa 2000.
De asemenea, patronii firmelor de transport au mai afirmat că așteaptă, în primul rând, intrarea în aplicare a măsurilor concrete anticriză, propuse de Guvern. "Degeaba se vorbește de reducerea numărului de taxe dacă valoarea celor care rămân crește de la o zi la alta", a mai afirmat Mircea Purcaru.