În Declaraţia finală a summitului NATO se menţionează importanţa strategică a regiunii Mării Negre şi sprijinul pentru Republica Moldova. Totodată, cele 32 de state membre au solicitat retragerea trupelor ruse staționate ilegal în Republica Moldova și Georgia. Cererea NATO vine după ce, la Summitul din 2023 de la Vilnius, aliații au solicitat Rusiei același lucru.

„Nu vom recunoaște niciodată anexările ilegale de către Rusia a teritoriului ucrainean, inclusiv Crimeea. De asemenea, solicităm Rusiei să-și retragă toate forțele din Republica Moldova și Georgia, staționate acolo fără acordul lor”, se precizează în declarație.

De asemenea, declarația salută eforturile Republicii Moldova de a continua reformele democratice pe măsură ce avansează, la fel ca și Bosnia și Herțegovina, pe calea integrării europene.

„Ne angajăm să sprijinim capacitățile de securitate și apărare ale Republicii Moldova și să îmbunătățim capacitatea acesteia de a contracara amenințările hibride”, precizează declarația finală a Summitului NATO.

Amintim că și la Summitul NATO din 2023, care a avut loc la Vilnius, aliații au cerut Rusiei să își retragă trupele staționate ilegal în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE