Statul conitinuă programul Prima Casă - Premierul Dorin Recean a prezentat detalii, iar Guvernul va aloca de la buget 160 de milioane pentru aplicarea acestui program.

Prima Casă PLUS, vine ca un ajutor de stat dedicat familiilor din Moldova și care va fi disponibil din luna iulie.

„Prin acest program construim condiții mai bune de viață acasă pentru toți oamenii acestei țări. Acest program este o investiție în viitorul nostru, în viitorul tinerilor și al familiilor din Republica Moldova”, a declarat premierul Dorin Recean.

Va fi extinsă lista de beneficiari - la program vor putea participa și reprezentanții profesiilor libere, cum ar fi avocații, executorii judecătorești, mediatorii, taximetriștii, artiștii și alte persoane care pot să demonstreze un venit.

De asemenea, va crește plafonul maxim de creditare de la 1 milion până la 2,5 milioane de lei, cu o rată fixă de 7,63%, iar durata maximă a creditului va fi extinsă de la 25 până la 30 de ani.

O altă noutate ține de majorarea cotei de garantare a creditului de către stat de la 50% la 70%, pentru locuințele cumpărate în afara municipiului Chișinău. Pentru locuințele din capitală, date în exploatare cu până la 10 ani până la depunerea cererii, cota va crește de la 50% până la 65%.

„Facem acest lucru pentru a scoate din presiunea care există acum pe pița imobiliară în special în Chișinău unde prețurile au crescut”, a spus Recean

Cei care participă deja la program pot beneficia de o recreditare sau schimbare a creditorului prin intermediul programului Prima Casă Plus. În același timp, cei care au o locuință nu mai mare de 50 de metri pătrați vor putea depune dosarul pentru o locuință mai mare.

Totodată, un șir de proceduri vor fi simplificate, în beneficiul cetățenilor, prin digitalizarea proceselor și eliminarea unor certificate eliberate de Agenția Servicii Publice.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE