În perioada 2-5 iunie curent la Chișinău, în capitala Republicii Moldova se vor desfășura lucrările celui de-al XII-lea Summit al Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP). Agenda evenimentului include Reuniunea Directorilor Politici din cadrul SEECP (2-3 iunie), Reuniunea Miniştrilor Afacerilor Externe și Reuniunea Consiliului Regional de Cooperare (4 iunie) Summit-ul Şefilor de Stat şi de Guvern (5 iunie). La finele reuniunii la nivel înalt se încheie perioada de Președenție a R. Moldova, exercitată prima dată la Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est, în 2008-2009.
Summitul urmează să fie prezidat de către șeful statului gazdă. Dacă în cadrul alegerilor anticipate din 3 iunie, Parlamentul nu va alege un nou președinte a țării, atunci întâlnirea va fi condusă de actualul președintele în exercițiu, Vladimir Voronin.
Potrivit autoritătilor moldovenești, la summit a fost așteptat și președintele român, Traian Băsescu. Nici partea româna și nici Chișinăul nu au solicitat întrevederi bilaterale între Băsescu și oficiali de la Chisinău, a subliniat șeful Directiei cooperare regională a MAEIE. Nu a fost exclus ca în cadrul summit-ului să fie discutate și chestiuni ce ţin de relațiile bilaterale dintre statele membre, inclusiv dintre România și Republica Moldova.
Miercuri, 27 mai, Departamentul de Comunicare Publică al Președenției a difuzat un comunicat de presă care a anunțat că “urmare a evenimentelor ce au marcat perioada post-electorală din Republica Moldova, participarea Preşedintelui României, Traian Băsescu, la Summit-ul Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est, confirmată în cursul lunii martie a.c., nu mai este de actualitate. Nivelul de reprezentare al României va fi decis şi anunţat la o dată ulterioară”, se precizează în comunicat.
Și reprezentarea Serbiei la nivel înalt la reuniune poate fi compromisă. Amintim că după protestele din 7 aprilie de la Chişinău, Preşedintele R. Moldova, Vladimir Voronin, a acuzat Serbia și România de implicare în organizarea unei tentative de lovitură de stat. La 13 aprilie, președintele moldovean într-un interviu acordat cotidianului spaniol El Pais, a declarat că nouă persoane din Serbia şi agenţi ai serviciilor de securitate din România au provocat violenţele din Chişinău, din 7 aprilie, care au degenerat în devastarea sediilor Preşedinţiei şi Parlamentului.
Totodată, la solicitarea preşedintelui V. Voronin, ambasadorul României de la Chişinău a fost expulzat şi a fost instituit regimul de vize pentru călătoria cetăţenilor români în R. Moldova.
În cadrul unei conferințe de presă, Dumitru Târa, șeful Directiei cooperare regională din Ministerului Afacerilor Externe si Integrării Europene (MAEIE) al Republicii Moldova, a declarat miercuri, 27 mai, că subiectele de bază ce urmează a fi discutate se numără examinarea situației din regiune, progresului obținut de țările din Europa de Sud-Est în procesul de integrare europeană. De asemenea, vor fi abordate și propunerile privind consolidarea rolului SEECP în calitate de for politic principal în Europa de Sud Est și fortificarea cooperarii dintre SEECP și Consiliul Regional de Cooperare.
Dumitru Târa a confirmat că la lucrările summit-ului și-au anuntat intenția de a participa cinci șefi de stat și cinci șefi de guvern, Albania va fi reprezentată la nivel de vicepremier, iar Președintele Serbiei, deocamdată, nu și-a confirmat participarea. Menționăm că membre a Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est sunt următoarele state: Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Grecia, Fosta Republică Yugoslavă Macedonia, Republica Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Turcia.
La încheierea lucrărilor SEECP, ţările participante vor aproba două declarații, care se vor referi inclusiv la un pachet de soluții și cereri adresate comunităţii internaționale și UE pentru a sprijini statele din regiune, în special în contextul crizei economice globale.
Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est este o structură de cooperare regională neinstituționalizată. A fost înființată în anul 1996, la inițiativa Bulgariei, care a propus inițiativa privind consolidarea unei noi baze și forme de cooperare, după apariția noilor state pe teritoriul fostei Iugoslavii. Republica Moldova a aderat la această srtructură la 4 mai 2006, în cadrul Summit-ului SEECP de Nivel Înalt de la Thessaloniki (Grecia).
Timp de mai bine de 10 ani, Republica Moldova participă la procesele cooperării regionale, care constituie o parte componentă a aspiraţiilor europene ale ţării noastre şi a reprezentat un obiectiv concret al Planului de Acţiuni RM – UE, acțiunea căruia a expirat în 2008. Cooperarea în regiunea Europei Centrale şi de Sud-Est reprezintă unul din obiectivele prioritare ale politicii externe şi interne a Republicii Moldova. În acest context, în perioada 2008-2009 țara noastră şi-a asumat Preşedinţiile la 5 structuri regionale: Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP), Iniţiativa Central-Europeană (ICE), Grupul Multinaţional Consultativ al RACVIAC (MAG RACVIAC), Reţeaua de Sănătate în Europa de Sud-Est (SEEHI), Acordul de Liber Schimb (CEFTA).