După ce Partidul Comuniştilor (PCRM) a decis amânarea alegerilor preşedintelui ţării pentru data de 3 iunie, opoziţia nu a întârziat să apară cu reacţii.
Liderul Partidului Liberal Democrat (PLDM), Vlad Filat, consideră această acţiune a PCRM drept una ruşinoasă. „Motivul comuniştilor nu este real. Ei şi-au luat o pauză pentru a continua presiunile asupra deputaţilor din opoziţie”, a declarat Filat, menţionând că PLDM nu va purta discuţii şi nici negocieri cu PCRM.
Altă poziţie a adoptat liderul Alianţei Moldova Noastră, Serafim Urechean. Acesta a declarat presei că este gata să ducă negocieri cu partidul de guvernământ, însă, „comuniştii nu au interes să negocieze” , a mai spus Urechean. Soluţia propusă de Urechean este ca Vladimir Voronin să cedeze locul său unui deputat din opoziţie şi opoziţia, la rândul ei, să susţină candidatura propusă de PCRM.
Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, s-a declarat fericit de solidaritatea deputaţilor din opoziţie şi crede în continuare că aceştia nu vor ceda presiunilor PCRM. „Motivul este clar. Nu au votul necesar şi au transformat o sărbătoare religioasă într-un eveniment politic”, a mai spus Ghimpu.
Referitor la presiuni, liderul PLDM, Vlad Filat, a declarat că deputaţii au fost intimidaţi, şantajaţi şi chiar s-a recurs la ameninţarea copiilor şi a soţiilor deputaţilor. Filat a mai declarat că va veni cu probe şi detalii după alegerea preşedintelui ţării.
Dacă nici la 3 iunie nu se va alege şeful statului, preşedintele în exerciţiu va dizolva Parlamentul şi va stabili data alegerilor parlamentare anticipate. Pentru alegerea preşedintelui sunt necesare 61 de voturi, iar PCRM dispune de doar 60 mandate.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE