Analistul poltic, sociologul și profesorul Dan Dungaciu, consideră Republica Moldova ar avea nevoie de un pol social-democrat la această oră, care să coaguleze un electorat ignorat, deloc lipsit de importanță pe centru-stânga, centru şi centru-dreapta.

Analistul politic de la București militează pentru un pol social-democrat puternic în Republica Moldova care să reușească să atragă la prezidențiale un electorat atât de centru-stângă, centru şi centru-dreapta, care la acest moment nu este convins de nici o tabăra pro-europeană solidă.

Totodată, sociologul a subliniat că RM ar avea nevoie de un lider care să coaguleze spectrul social democrat, iar unul din viitorul lider politic care ar putea unifica acest pol de factură europeană ar fi fostul ministru de Externe Tudor Ulianovschi.

În același timp, Dungaciu consideră că „astăzi, discursul despre lupta împotriva corupției nu este cel mai important discurs. Cel mai pregnant narativ utilizat în bătălia politică pentru prezidențialele din toamna acestui an este lupta împotriva Federației Ruse, a spus Dungaciu.

Totodată, politologul român a explicat de ce Republica Moldova are nevoie de un proiect social-democrat real care să coaguleze electoratul dezamăgit de către PAS, indecișii, dar şi cei de pe centru-stânga vorbitori de rusă care nu neapărat sunt pro-Putin.

„O social-democrație care nu poate să fie polarizată pe Federația Rusă are șansa să aducă centrul acela despre care vorbim în tabăra europeană, să o scoată de acolo. Acel electorat, noi îl pierdem, l-am pierdut pentru că nu-l avem reprezentat. De ce spun eu social-democrația? Pentru că eu am convingerea că inclusiv la București probabil cineva ar trebui să se gândească un pic mai serios la viitorul Republicii Moldova”, a mai spus Dungaciu

Politologul de la București optează pentru coaliție pro-europeană după parlamentarele din 2025 formată din mai multe formațiuni politice la Chișinău, iar rolul unui pol social democart ar fi unul determinant

„O social-democrație care nu poate să fie polarizată pe Federația Rusă are șansa să aducă centrul acela despre care vorbim în tabăra proeuropeană, adică electoratul domnului Ceban, electoral PSDE-ului şi electoratul vorbitorilor de limba rusă care nu e neapărat pro Putin. Ei, acel electorat noi îl pierdem. L-am pierdut, pentru că nu îl avem reprezentat polul social-democrat care ar avea și susținerea partidelor pro-europene din Parlamentul European”, a mai spus Dungaciu

Și mai este ceva periculos a opinat sociologul Dungaciu: „cine spune că în Republica Moldova sunt doar aceste blocuri, Sandu, Dodon, Șor și nu mai e nevoie de altceva, asta înseamnă ca acel actor politic sau formator de opinie dorește să lase în zona gri Republica Moldova”.

„ În Republica Moldova lucrurile sunt clare: toți susținătorii PAS sunt proeuropeni, dar nu toți proeuropenii sunt cu PAS. Ce faci cu diferența asta de electorat? Există o zonă din electorat care este pro-europeană, dar care nu este convinsă să voteze PAS din diverse motive. Din pricina guvernării, din pricina unor probleme pe care le știți mai bine. Ce faci cu ei? Cum îi readuci în plan proeuropean dacă ei nu mai vor să intre pe ușa pe care scrie PAS? Despre asta vorbesc”, a opinat Dungaciu.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE