Președintele Klaus Iohannis renunță la cursa pentru șefia NATO. În ședința Consiliului Suprem de Apărare al României el a informat că i-a anunțat pe aliații din cadrul NATO, la sfârșitul săptămânii trecute, asupra retragerii candidaturii sale pentru funcția de Secretar General al Organizației, notează Digi24.ro

„În ședința CSAT, Președintele României a informat că i-a anunțat pe aliații din cadrul NATO, la sfârșitul săptămânii trecute, asupra retragerii candidaturii sale pentru funcția de Secretar General al Organizației. Președintele Klaus Iohannis a solicitat membrilor Consiliului să se pronunțe cu privire la candidatura lui Mark Rutte pentru funcția de Secretar General al NATO, aceștia declarându-se în favoarea susținerii de către România a candidaturii premierului olandez", a informat Administrația Prezidențială.

Ungaria a renunțat la opoziția față de numirea lui Mark Rutte pe postul de secretar general al NATO, a scris marți presa din Olanda. Conform sursei citate, la opoziția față de Rutte a renunțat și Slovacia. România era singura care se mai opunea.  Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi-a declarat marţi sprijinul faţă de candidatura premierului interimar olandez Mark Rutte pentru acest post şi a estimat că Alianţa este foarte aproape de a lua o decizie asupra celui care-i va succeda. Mandatul lui Stoltenberg se încheie pe 1 octombrie, după ce i-a fost prelungit succesiv în contextul războiului din Ucraina. Odată ce a primit sprijinul Slovaciei şi Ungariei, Rutte mai avea nevoie doar de susţinerea României pentru a obţine consensul asupra numirii sale în postul de secretar general al NATO.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE