Curtea Constituțională a decis să-i pună la punct pe deputați, anunță Politik.md. Asta pentru că ei au încălcat Constituția atunci când au votat o Hotărâre, asupra unui fapt deja consumat. Anume, Curtea s-a referit la votul deputaților din PL, PCRM, PSRM și un grup de deputați PD, când au anulat Hotărârea de numire în funcție a directorilor ANRE.
Asta după ce un grup de deputați PLDM, dar și din PD au venit cu o sesizare, prin care au cerut ca Hotărârea Parlamentului din 3 decembrie să fie declarată neconstituțională – adică anulată.
„Anumiți factori politici au luat acea decizie din motive politice, și nu din motive care ar veni să respecte Constituția. Probabil vine pe fundalul majorării de trarife. Eu am spus despre acest lucru și în plen. Dacă se dorea demiterea acelor directori, trebuia să vină cu un proiect de Hotărâre privind demisia directorilor ANRE, dar nu să caute lacune în Hotărârea anterioară și să o anuleze”, a menționat Sergiu Sîrbu.
Aceeași părere a fost împărtășită și de către liberal-democratul Ștefan Creangă, el specificând că au fost încălcate mai multe proceduri. „A lipsit opinia Comisiei juridice din Parlament. Dar cel mai grav este că Regulatorul în Energetică trebuie să dețină independența totală.
Pe când prin acea Hotărâre, Parlamentul a violat independența regulatorului și a avut scopul de a acumula capital politic în fața cetățenilor. De asemenea, nu s-a luat în calcul riscul că nu vor mai putea fi revizuite tarifele la gaze (n.r. după anularea amendamentului Furdui)”, a menționat Ștefan Creangă.
În acest sens, președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase a specificat că aspectul ce ține de votul în Parlament cu privire la faptele deja consumate urmează să fie tratat separat în decizie. „Pentru că observăm o tendință gravă în Parlament. Cred că acesta va fi principalul subiect al Hotărârii Curții. Cel mai interesant este faptul că printre, cei care au votat, sunt și reprezentanți care anterior s-au adresat Curții cu aceeași problemă”, a concluzionat președintele Curții Constituționale.
Prezenta Hotărâre a înaltei Curți este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac și se publică în Monitorul Oficial al R. Moldova. 

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE