„Acea Hotărâre a fost adoptată în desconsiderarea flagrantă a normelor constituţionale”, se menționează în nota informativă a Curții. Și asta pentru că actul desemnării/numirii în funcţie, în sens constituţional, este un act consumat şi, prin urmare, nu este susceptibil de abrogare.
În acest sens, există doar excepţia când înalta Curte constată, prin control al constituţionalităţii, unele vicii fundamentale care afectează însăşi validitatea actului (temeiuri de nulitate absolută).
„Curtea a reţinut că actul odată consumat - nu poate fi anulat. O procedură de anulare a unor acte consumate nu este şi nici nu poate fi prevăzută, deoarece ar distorsiona ordinea juridică şi ar compromite autoritatea legislativă a statului, ar afecta securitatea raporturilor juridice şi chiar securitatea naţională, dacă s-ar admite posibilitatea revenirii, după o perioadă de timp, la actele consumate, reieşind din interese politice sau personale de moment”, se menționeză în concluziile Curţii.
Asta chiar dacă anterior Curtea s-a pronunţat în privinţa unor situaţii similare (revocarea procurorului general prin abrogarea numirii în funcţie, eliberarea neîntemeiată din funcţie a directorului general ANRE), inclusiv la sesizarea unora din deputaţii, care au adoptat actul contestat în prezenta cauză.
Amintim, că în mai 2013 procurorul general Corneliu Gurin a fost readus în albia funcției sale, după o decizie similară a Curții Constituționale. Atunci, deputații din PLDM și PCRM au abrogat actul de numire a lui Corneliu Gurin în funcția de procuror general.
Menționăm, că decizia recentă a Parlamentului prin care a fost abrogată Hotărârea de numire în funcție a directorilor ANRE a fost votată de către deputații PSRM, PCRM, PL și un grup de deputați PD.