Alexandru Tanase, facebookO persoană reținută preventiv nu se poate afla în arest mai mult de 30 de zile în cadrul unui mandat şi 12 luni în total. O asemenea decizie a fost luată astăzi de către plenul Curții Constituționale, informează Politik.md.
Decizia vine după ce judecătoarea de la judecătoria Botanica, Viorica Puică, a sesizat înalta Curte cu privire la măsurile de detenție a unui învinuit, care ajunge în situația când se află în arest preventiv mai mult de 12 luni, deși Constituția nu permite acest lucru.
„Am avut un caz, când la cererile procurorilor se tot prelungea arestul și iată că s-a ajuns la o nouă cerere a procurorilor, când am înțeles că se va încălca termenul constituțional. Dar procurorul a contestat acea încheiere și atunci am solicitat membrilor CSJ, cerând ca să fie sesizată Curtea Constituțională. Dar, deoarece la 9 februarie s-a luat o nouă decizie mi s-a explicat că eu personal mă pot adresa.
Între timp, CSJ a admis demersul procurorului și a prelungit termenul de arest care depășește cele 12 luni. Pentru mine este clar că se depășește termenul Constituției, dar în infracțiunile deosebit de grave și exceptional de grave se prelungeste termenul pe 6 luni, apoi pe 12 luni. În acest caz sper că se va analiza acest principiu, luând în considerare și alte aspecte legale, ce țin de dreptul la sănătate și dreptul la viața intimă, precum și la prezumția nevinovăției”, a declarat Viorica Puică.
În acest sens, Curtea Constituțională a făcut referință la Constituţie, precum şi la jurisprudenţa Curţii Europene pentru Drepturile Omului.
De cealaltă parte, reprezentantul Guvernului a oferit contra-argumente, invocând o hotărâre CEDO care a considerat legal arestul preventiv de peste cinci ani pentru o persoană considerată deosebit de periculoasă. Funcționarul a spus că uneori 12 luni e un termen destul restrâns, atunci când se examinează de exemplu cazurile de terorism care pot necesita audierea martorilor de peste hotare, dar și alte proceduri care durează mult.
Ca rezultat, Curtea a declarat constituțional faptul că orice persoană pusă sub învinuire poate fi reținută pentru cel mult 30 de zile, iar fiecare prelungire a duratei de arest preventiv nu poate depăşi 30 de zile, atât la etapa urmăririi penale, cât şi la etapa judecării cauzei. De asemenea, judecătorii nu vor mai putea aplica arestul pentru termenul de „90 de zile”, care a fost declarat neconsituțional de către înalta Curte.
Hotărârea Curţii Constituţionale este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE