Curtea Constituțională a validat rezultatele referendumului constituțional din 20 octombrie. Instanța a stabilit că Legea Supremă urmează a fi modificată prin introducerea textului care a figurat în buletinul de la referendum. Ulterior, constituția urmează a fi republicată în Monitorul Oficial.

Validarea referendumului constituțional privind parcursul european al Republicii Moldova a fost validat cu votul a patru magistrați: Dominica Manole, Viorica Puica, Nicolae Roșca și Liuba Șova.

Totodată, judecătorii constituționali Serghei Țurcan și Vladimir Țurcan au avut opinii separate la adoptarea hotărârii. Despre aceasta a anunțat Domnica Manole, în cadrul unui briefing de presă. Precizăm că în anul 2021, Serghei Țurcan și Vladimir Țurcan au avut o opinie separată în ceea ce priveşte existenţa circumstanţelor care justifică dizolvarea Parlamentului Republicii Moldova.

Potrivit Președintelui CC, textul supus referendumului republican în vederea modificării Constituției nu afectează caracterul suveran, independent și unitar al statului Republica Moldova, nici statutul de neutraliatate permanentă. De asemenea conținutul inițiativei de revizuire a Constituției nu presupune suprimarea drepturilor și a libertăților fundamentale ale cetățenilor sau a garanțiilor acestora.

Legea pentru modificarea Constituției adoptată pe 20 octombrie 2024 prin referendum republican constituțional intră în vigoarea la data publicării în Monitorului Oficial al Republicii Moldova a hotărârii Curții Constituționale. Constituția se va republica în Monitorul Oficial Republicii Moldova.

Potrivit hotărârii Curții Constituționale, în preambulul Constituției urmează a fi introdus următorul text:

„RECONFIRMÂND identitatea europeană a poporului Republicii Moldova şi ireversibilitatea parcursului european al Republicii Moldova,

DECLARÂND integrarea în Uniunea Europeană drept obiectiv strategic al Republicii Moldova,”.

De asemenea, Legea Fundamentală urmează a fi completată cu titlul V prim, cu următorul cuprins:

„Titlul V1

INTEGRAREA ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ

Articolul 140'

Aderarea la tratatele constitutive şi la actele de revizuire a tratatelor constitutive ale Uniunii Europene

(1) Aderarea Republicii Moldova la tratatele constitutive ale Uniunii Europene, precum şi la actele de revizuire a tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, se stabileşte de Parlament prin lege organică.

(2) Ca urmare a aderării, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum şi celelalte acte juridice cu caracter obligatoriu ale Uniunii Europene au prioritate față de dispozițiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare."

Art. II. - Prezenta lege intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova a hotărârii Curții Constituționale privind confirmarea rezultatelor referendumului republican.”

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE