Bănci mari, precum Bank of America Merrill Lynch, anticipează ca ritmul de redresare economică din 2010 va fi inconstant și mai lent decât în mod normal după o recesiune majoră, urmând să influențeze politicile de înăsprire a politicilor monetare, transmite Reuters.
Astfel, Bank of America estimează că inflația va continua să încetinească, iar majoritatea băncilor centrale nu vor modifica dobânzile în primul semestru al anului viitor, notează Mediafax.
"Anticipăm că redresarea lentă din țările dezvoltate va menține inflația la un nivel scăzut. Dolarul se va aprecia față de anumite monede din state membre în G10, dar deprecierea în raport cu euro și cererea puternică pentru moneda unică vor contribui la creșterea cotațiilor la bursele de mărfuri", potrivit Bank of America.
Commerzbank se așteaptă pentru 2010 la o creștere economică de circa 3%, după ce în 2009 a avut cea mai grava contracție a PIB-ului mondial din 1945.
"Prăbușirea producției a dus la o supracapacitate uriașă de producție la nivel mondial, ceea ce va duce la creșterea șomajului și încetinirea inflației. Unul dintre factorii negativi este menținerea dezechilibrelor economice la nivel mondial, precum cel de cont curent între SUA și Asia”, potrivit băncii germane.
BNP Paribas anticipează revenirea la creșterea economiei mondiale în 2010, dar într-un ritm inconstant, statele emergente urmând să devanseze economiile avansate în aceasta privință.
Pe termen scurt, relansarea din țările devansate va dura mai mult decât s-a crezut, dar problemele din G7 se vor atenua în 2010. În G7 există riscul încetinirii inflației, în statele emergente pericolul este de accelerare a creșterii prețurilor, consideră banca franceză.
În 2009, redresarea economică a fost determinată de măsurile bugetare și monetare de stimulare. În 2010, redresarea și performanțele pieței vor fi o reacție la efectul retragerii acestor măsuri.