Creștinii ortodocși intră astăzi, 28 noiembrie în postul Nașterii Domnului. Cu această ocazie, Mitropolia Chișinăului și a întregii Moldove dorește tuturor credincioșilor multe roade duhovnicești și sprijină spriritual această decizie de a posti.
Ca orice post, în primul rând el trebuie să reprezinte o abținere de la lucrurile rele, care ne îndepărtează de Dumnezeu și de oameni. De la un post simbolic și nominal – postul, ca obligație și obicei – trebuie să ne reântoarcem la adevăratul post, deoarece numai astfel vom putea culege adevăratele roade duhovnicești ale Duhului Sfânt.
Acest post ține 40 de zile : de la 28 Noiembrie până la 7 ianuarie. Se lasă sec în seara sfântului Filip ,27 noiembrie. Se postește de carne, ouă și brânză. Luni, miercuri și vineri se mănâncă bucate fără ulei și fără vin.
Marți și joi se permite consumul de pește, untdelemn și vin, dacă  în aceste zile este serbat vreun sfânt mare, hram sau alte sărbători.
În ziua de Ajun se mănâncă tocmai seara și anume: grâu fiert îndulcit cu miere, poame, covrigi sau turte din făină, căci cu semințe s-a hrănit Daniil proorocul și cei trei tineri din Babilon. La Crăciun, în orice zi ar cădea această sărbătoare, se consumă dulciuri.
De menționat, că inițial nu toți creștinii posteau concomitent și în același mod. Unii posteau numai șapte zile, altii șase săptămâni. Însă, Sinodul local din Constantinopol, ținut în anul 1166, a uniformizat durata postului Nașterii Domnului în bisericile ortodoxe, prin decizia ca toți credincioșii să postească timp de 40 de zile.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE