Președintele țării, Maia Sandu, susține că statul nu are cum să majoreze veniturile populației la nivelul așteptat, întrucât „Bugetul țării este ca o plăcintă”. Ea s-a referit la faptul că banii din haznaua statului sunt puțini, iată de ce, atunci când sunt repartizați, oamenilor le revine cât poate oferit statul.
”Oamenii mă întreabă de ce nu creștem pensiile sau de ce nu creșteți cheltuielile aici, dincolo… Eu le spune că Bugetul țării este ca o plăcintă și dacă plăcinta este mică, nu contează cât de corect o împarți pentru toți, oricum nu o să ajungă. Trebuie să creăm condiții pentru economie, ca să crească această plăcintă”, spune Maia Sandu.
Ea a subliniat că “trebuie întărită reziliența economică pentru a crește această plăcintă, din care să oferim mai mult, dar ea (plăcinta) nu va ajunge niciodată la toți”.
Expert: Grija Executivului trebuie să fie creșterea economică, suportul extern ne face șantajabili
Grija Executivului trebuie să fie creșterea economică. Opinia îi aparține economistului Viorel Gîrbu și a fost făcută în cadrul emisiunii „Dincolo de Bani”. El spune că economia nu trebuie să se oprească, chiar dacă rata inflației este foarte mare.
„Nu-mi place această inflație care a ajuns la cifre atât de amețitoare. Dar nu este atât de strașnică inflația, cât este stagnarea. Grija Executivului trebuie să fie în primul rând aici”, spune Viorel Gârbu.
Potrivit economistului, mecanismul de compensare este unul secundar, iar autoritățile ar trebui să pună accentul pe dezvoltare și nu pe compensarea acestor creșteri de prețuri.
„PAS este un partid foarte social și care, în totalitate, este lipsit de viziuni economice. E ușor să împarți bani. Oricărui politician îi place să împartă bani, să crească pensiile și să arate cât de generoși sunt. Fătă suportul extern, Guvernul nu are aceste posibilități să promoveze acest gen de politici. Dar suportul extern, ne face pe noi șantajabili”, mai spune expertul.
Viorel Gîrbu susține că Republica Moldova trebuie să fie independentă în luarea deciziilor, iar banii veniți din exterior fac această cauză una de conceput, întrucât ori cent venit de la partenerii externi ascunde după sine și anumite politici pe care noi, ca stat, trebuie să le îndeplinit și asta nu este mereu în avantajul țării.
„Ce fel de Guvern avem noi? De ce am mers la alegeri, de ce am ales Guvernul PAS, dacă ei nu decid nimic și unica soluție a lor este să meargă peste hotare, să ceară bani și să întrebe ce să facă în țara aceasta. Efectiv dacă ei nu au o viziune originală și capacități să depășească această situație, atunci de ce mai mergem la alegeri?”, opinează expertul.
Întrebat dacă ne-am transformat cumva într-o țară cerșetoare, Gîrbu spune că: Dar oare noi nu am fost până acum? Noi depindem foarte mult de asistența venită din partea donatorilor. Și în anul curent la fel…. Noi avem guverne care nu văd soluții în plan economic, nu știu cum să depășească crizele economice cu care ne confruntăm și nici nu-și bat capul la drept vorbind. E foarte ușor pentru ei să meargă și să accepte orice le accepte comunitatea internațională și să primească în schimbul acestor politici niște bani”.
El spune că în acest an, ponderea asistenței externe este una fulminantă și depășește recordurile anterioare.
”Chiar dacă ponderea asistenței externe este mare, de 17% în acest an, majoritatea fondurilor vin de la cetățeni. 4/5 sunt bani pe care noi îi plătim și totuși noi suntem majoritari. Trebuie noi să decidem și nu să ne impună cineva decizii din exterior. Nu-i vorba de bani, ci de politici. Banii vin pentru politici. Donatorii nu au nevoie de bani, ci de politici. La fel ca și băncile, ele nu au nevoie de bani, ci de dobândă, iar dobânda partenerilor externi sunt acele politici pe care noi trebuie să le adoptăm în favoarea lor”, menționează Viorel Gîrbu.
El mai spune că dacă Republica Moldova ar avea la conducere oameni capabili și dornici de a genera rezultate, țara noastră ar putea să înregistreze o creștere economică.