Autorităţile din Moldova nu sunt capabile să anticipeze şi să prevină crizele, iar studiile care se fac în acest sens sunt prea slabe pentru ca să determine adoptarea unor politici adecvate, a menţionat joi, 26 noiembrie, directorul executiv Igor Munteanu în cadrul prezentării studiului „Raportului de prevenire a crizelor”, elaborat de IDIS „Viitorul”.
Potrivit lui Munteanu, felul în care s-a gestionat criza în aprilie, denotă lipsa capacităţii de a gestiona crizele.
Expertul IDIS „Viitorul” a menţionat că, în general, crizele pot fi prevenite, deoarece cu mult înaintea izbucnirii lor, apar semnale clare, nişte indicatori, care fiind percepuţi ca atare pot determina autorităţile să ia măsuri de prevenire a crizelor. Crizele prevenite sunt mai uşor de depăşit, cu mai puţine costuri politice, economie şi sociale, a notat Igor Munteanu. În lipsa capacităţii de prevenire a crizelor, autorităţile reacţionează brutal, violent, adoptând decizii ad hoc nepregătite. „Nu există crize spontane. Întotdeauna există indicatori care marchează venirea crizelor”, a spus Munteanu, menţionând că depinde de voinţa autorităţilor de a comunica cu societatea şi de a percepe aceşti indicatori.
Raportul de prevenire a crizelor realizat de IDIS Viitorul compilează o serie de studii pe patru teme sensibile, ce conturează domenii depozitare de riscuri pentru securitatea Republicii Moldova: regional, politic, economic şi social.
Principalele concluzii ale raportului sunt că alegerea preşedintelui RM, aflată în impas, este doar un element care demonstrează că transferul de putere nu s-a produs plenar. Totodată, Alianţa care se află la guvernare încearcă, pe alocuri stângaci, să „cureţe” sistemul politic de reprezentanţii fostei guvernări. Pe plan extern, turbulenţele electorale din statele vecine, România şi Ucraina, ar putea influenţa la rândul lor evoluţia cursului politic de la Chişinău. În domeniul economic, experţii constată că reuşita negocierilor cu Fondul Monetar Internaţional a reprezentat „colacul de salvare” al economiei naţionale, iar în continuare, noua guvernare trebuie să se axeze pe efectuarea şisau continuarea unor reforme structurale cardinale.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE