Preşedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu, a declarat joi, 26 noiembrie, că, în cazul în care comuniştii nu îl vor vota pe Marian Lupu la preşedinţia R. Moldova, va iniţia procedura de reducere a cvorumului pentru ca şeful statului să fie ales cu majoritate simplă.
Preşedintele va fi ales. Îmi pregătesc deja ceea ce am anunţat - asul din mânecă - pentru ca şeful statului să fie ales. Va fi ales în Parlament, aşa cum scrie legea, şi mandatul Parlamentului va fi unul plin, de patru ani. Nu are rost să ne jucăm la infinit de-a alegerile anticipate”, a declarat Mihai Ghimpu pentru Moldova Azi.
Potrivit lui Ghimpu, pe viitor se va promova ideea modificării procedurii de alegere a preşedintelui, pentru ca acesta să nu mai fie ales de deputaţi, ci prin vot direct, de cetăţeni.
Actuala legislatură trebuie să aleagă preşedintele conform prevederilor legale existente. Ghimpu susţine că reforma constituţională trebuie să aibă loc, indiferent dacă preşedintele statului va fi sau nu ales la 7 decembrie.
Preşedintele Republicii Moldova este ales în Parlament de către două treimi din cei 101 de deputaţi, respectiv cu 61 de voturi.
În prezent, Alianţa pentru Integrare Europeană dispune numai de 53 de mandate şi ar avea nevoie de susţinerea a opt deputaţi comunişti. Primul vot pentru alegerea şefului statului a avut loc la 10 noiembrie.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE