Sâmbătă dimineaţa, 17 ianuarie, presa rusă scria că nu se cunoaşte exact cine dintre oficialii invitaţi vor participa la reuniune. În ajun ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că a lansat invitaţii tuturor ţărilor afectate, într-un fel sau altul, de criza gazelor, nu doar membrilor UE.

Ambasadorii celor 27 de state-membre ale UE au luat decizia de a-i delega la summit pe ministrul ceh al industriei, Martin Riman, şi eurocomisarul pentru energetică, Andris Piebalgs, condiţia fiind la reuniune să participe şi oficiali ucraineni. Ieri, 16 ianuarie, presa a scris că premierul ucrainean Iulia Timoşenko va onora invitaţia.

Presa rusă mai scrie sâmbătă dimineaţa că Gazprom a încercat în ajun fără succes să reia, pentru a patra oară, livrările de gaze spre Europa, prin Ucraina, după ce la 7 ianuarie a fost nevoită să închidă robinetul pentru că, potrivit Moscovei, Ucraina ar fi furat gaz. Compania ucraineană Naftogaz declară oficial că tranzitul gazelor ruseşti prin Ucraina nu poate fi reluat din motive tehnice şi respinge orice acuzaţii de furt.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE