Dosarul cu privire la atentatul la viaţa vicepreşedintelui Parlamentului, Iurie Roşca, lider al Partidului Popular Creştin-Democrat (PPCD), este „o înscenare prost pregătită”, declară liderul Alianţei Moldova Noastră (AMN), Serafim Urecheanu, şi deputatul AMN, Ion Pleşca, acuzaţi de Procuratura Generală şi Ministerul de Interne că ar fi implicaţi în acest caz. AMN a prezentat jurnaliştilor vineri, 16 ianuarie, imagini video, care ar demonstra că dosarul a fost fabricat.

Serafim Urecheanu şi Ion Pleşca au respins acuzaţiile aduse într-o conferinţă de presă cu o zi înainte precum că ar fi avut contacte telefonice cu killerul angajat pentru omorul lui Iurie Roşca. „Declin orice aberaţii din partea procurorului general Gurbulea şi viceministrului Zubic, care cu atâta sarcasm şi zâmbete pe buze au continuat campania electorală a comuniştilor şi PPCD-iştilor, începută demult”, a declarat Urecheanu. AMN intenţionează să acţioneze în judecată cei doi demnitari.

Imaginile prezentate jurnaliştilor au fost filmate la 25 decembrie de camera de supraveghere dintr-un local de lângă Sângera, unde presupusul asasin ar fi primit o parte din bani şi pistolul. În imagine apar doi tineri, care joacă o partidă de biliard. Potrivit AMN, aceştia sunt colaboratori de poliţie, unul fiind subalternul direct al viceministrului Valentin Zubic. La un moment dat, poliţistul se apropie de un perete.

Potrivit purtătorului de cuvânt al AMN, Victor Osipov, care a comentat imaginile, în acest moment poliţistul a plasat un pacheţel cu droguri, găsit în acel loc de procurori în urma unei percheziţii la 29 decembrie. Tot atunci, în căptuşeala sofalei, unde au stat cei doi, a fost găsit un pachet cu 11 mii de dolari, cu inscripţia „A doua parte Roşca, a se primi după executare”. Imaginile au fost puse la dispoziţia AMN de către patronul localului şi au fost prezentate şi Procuraturii Generale, după conferinţa de presă, a spus Osipov.

Preşedintele AMN susţine că imaginile sunt probe incontestabile şi că dosarul este „o operaţiune mârşavă, murdară” a organelor de drept. „Imposibil ca operaţiunea să nu fi fost coordonată cu comandantul suprem Voronin”, a spus Urecheanu. Potrivit liderului AMN, „ţinta adevărată a acestui dosar sunt alegerile din 2009 şi afectarea imaginii AMN, oponent principal al PCRM şi PPCD”.

AMN cere comunităţii internaţionale să monitorizeze sever situaţia. La conferinţă de presă au fost prezenţi reprezentanţi ai Ambasadei Cehiei în R. Moldova, Delegaţiei Comisiei Europene şi OSCE. AMN va expedia informaţii tuturor misiunilor diplomatice şi va plasa imaginile pe pagina electronică a partidului.

Foto:

Video: 

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE