Premierul italian Silvio Berlusconi intenţiona iniţial să organizeze un summit G8 extrem de pompos în La Maddalena, în apropiere de Sardinia. După devastatorul seism în urma căruia şi-au pierdut viaţa în jur de 300 de oameni din regiunea Abbruzzo, şeful de guvern a optat însă pentru această zonă montană şi oraşul L’Aquila din centrul ei, ca loc de desfăşurare a întrunirii la vârf.
Cel mai important subiect al summit-ului este lupta împotriva urmărilor crizei financiare. Cancelarul german Angela Merkel va pleda pentru aplicarea rapidă a înţelegerilor la care s-a ajuns în aprilie la Londra.
„Observăm că băncile au un reflex de respingere a reglementărilor suplimentare vizând supravegherea lor, odată ce simt că se apropie propria redresare. Eu pledez, însă, pentru crearea unei noi legislaţii pentru pieţele financiare internaţionale, în vederea evitării unei crize de anvergură a celei actuale”, a declarat Merkel.
Statele din grupul G8 vor discuta şi despre modul în care vor continua lucrurile după sfârşitul crizei, de pildă, cum şi când vor fi rambursate sumele gigantice care au fost pompate în stabilizarea pieţelor. Altă problemă controversată este intervenţia statului în economie.
Un lucru devine tot mai clar: constelaţia statelor G8 nu mai este suficient de reprezentativă pentru a soluţiona problemele globale. Din acest motiv, vor participa şi la întrunirea din L’Aquila reprezentanţii unor state care joacă un rol tot mai important în economia mondială, precum China, India, Brazilia, Mexic şi Africa de Sud.
Alt subiect de maximă importanţă este combaterea schimbărilor climatice. Cancelarul german Angela Merkel a declarat în acest sens:
„La summit-ul G8 de la Heiligendamm din 2007 ne-am bucurat când s-a stabilit că vom lua în considerare o reducere cu 50 la sută a emisiilor de bioxid de carbon până în anul 2050. Acum, în L’Aquila, vom formula o pledoarie pentru obiectivul ca temperatura medie să nu mai crească la nivel mondial cu mai mult de două grade.”
Acest pas este obiectivul minim al întrunirii din L’Aquila, a opinat Tobias Münchmeyer, reprezentant al organizaţiei ecologiste Greenpeace.
„Trebuie să se ajungă la un pas decisiv, având în vedere că nu au mai rămas decât cinci luni până la summit-ul de la Copenhaga, dedicat protecţiei climei. Suntem încă foarte departe de un consens, dar sperăm ca şefii de guvern ai celor mai puternic industrializate state şi noul preşedinte american să discute cu toată seriozitatea despre schimbările climatice. Dacă nu se mişcă nimic acum, atunci când?”
Alături de aceste probleme, summit-ul G8 va dezbate şi adoptarea unor posibile sancţiuni împotriva regimului de la Teheran în urma reprimării violente a protestelor post-electorale din Iran.
Sammit-ul începe miercuri, 8 iulie și va dura până vineri, 10 iulie.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE