Criza financiară mondială împlineşte la 14 septembrie 2009 un an - exact cu un an în urmă a falimentat gigantul financiar Lehman Brothers, fapt ce a dus la prăbuşirea principalelor burse din lume. Anume acest eveniment este considerat începutul noii mari recesiuni economice din lume.
Într-un an de zile, autorităţile americane au închis peste 90 de bănci comerciale şi aceasta pare să nu fie limita. Cel mai des băncile au falimentat din cauza neplăţii în masă a creditelor ipotecare şi a celor de consum.
Criza născută în SUA a afectat majoritatea economiilor lumii, iar Republica Moldova nu a făcut excepţie.
Autorităţile moldovene au negat iniţial influenţa crizei asupra sistemului financiar, ca ulterior să recunoască impactul negativ în sectorul real al economiei. Primul val al recesiunii a fost resimţit de companiile de construcţii şi firmele transportatoare.
Produsul Intern Brut al Republicii Moldova s-a comprimat cu 6,9%, în primul trimestru din acest an, fiind vorba de prima recesiune economică în aproape 10 ani. Guvernul prognoza anterior o descreştere economică de 5% pe întreg anul, în timp ce Fondul Monetar Internaţional prevede o scădere de cel puţin 9%.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE