Creștinii ortodocși au intrat de astăzi, 3 martie, în Postul Mare, cel mai aspru post de peste an, cunoscut ca și Postul Paștelui. Până la Sărbătoarea Învierii Mântuitorului Iisus Hristos, prăznuită în acest an pe 20 aprilie, cei care postesc nu vor consuma carne, pește, produse lactate, ouă, dar și vin. Prima și ultima săptămână de post sunt cele mai stricte.
Postul Paștelui tine patruzeci de zile. Începe în mod oficial luni, cu șapte săptămâni înaintea Paștelui, după Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, numită și Duminica lăsatului sec de brânză, și se termină în seara Sâmbetei lui Lazăr, ziua de dinaintea Duminicii Floriilor – Intrarea Domnului în Ierusalim.
Cu toate acestea, postul continuă și în săptămâna următoare, numită și Săptămâna Patimilor, Săptămâna Mare sau Săptămâna Sfântă până la Sfintele Paști.
Comparativ cu celelalte posturi de peste an, Postul Paștelui este considerat mai aspru. Persoanele bolnave, femeile care așteaptă copii și copiii pot cere dezlegări de la preot. Enoriașii se vor putea împărtăși din prima săptămână.
În acest an, Paștele va fi sărbătorit pe data de 20 aprilie.