Numărul bolnavilor de cancer din R. Moldova este în continuă creştere a declarat pentru Politik, Sergiu Ştepa, vicedirector secţie chirurgie din cadrul Institutului Oncologic. Declaraţiile au fost făcute în cadrul campaniei “Anticancer” organizată de Institutul Oncologic în 12 raioane din ţară.
În cadrul campaniei, mai multe echipe mobile de medici ale Institutului se deplasează în raioanele ce înregistrează cel mai mare număr de bolnavi. Potrivit doctorului Ştepa, cei mai mulţi bolnavi de cancer sunt depistaţi în raioanele de nord.
Timp de o lună, în cadrul spitalelor din raioanele selectate, medicii oferă consultaţii atât doctorilor din teritoriu, cât şi pacienţilor. “Oamenii vin cu diferite întrebări. Sunt interesaţi de metode de profilaxie, de tratament sau chiar de modul de viaţă pe care trebuie să-l ducă. Iar în satele mai îndepărtate, oamenii vin, pur şi simplu, să-şi aline sufletul”, explică Sergiu Ştepa.
Totodată, Institutul Oncologic a pus la dispoziţie un număr de telefon unde mai mulţi specialişti vor răspunde la întrebări. Astfel, persoanele care au întrebări la specialiştii în domeniu pot suna la numărul de telefon 0(22) 72-58-74.
Conform datelor oferite de Institutul Oncologic, anual decedează mai mult de 3 mii de persoane bolnave de cancer. De asemenea, creşte şi numărul bolnavilor depistaţi. Numai în 2008 au fost înregistraţi peste 7 mii de bolnavi.
Campania “Anticancer” îşi va încheia activităţile la 8 iulie.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE