Preşedintele Comisiei pentru politică externă din Senatul României, Titus Corlăţean, consideră că rezultatele referendumului constituţional de duminică din Republica Moldova vor acţiona ca un element de coagulare pentru membrii AIE în vederea viitoarelor alegeri parlamentare anticipate.
“Concluziile şi consecinţele acestui duş rece vor genera anumite concluzii pentru liderii politici din Alianţă, care nu au ştiut să promoveze o campanie unitară pentru informarea corectă a populaţiei”, a declarat presei române de la Chişinău senatorul român, care întreprinde o vizită în R. Moldova. În context, el a menţionat şi responsabilitatea care revine opoziţiei comuniste pentru participarea redusă a populaţiei la referendum, opoziţie 'care ar dori să blocheze rezolvarea acestei chestiuni (alegerea preşedintelui n.red), ce ar fi închis criza politică'.
Liderii politici aflaţi la putere trebuie să tragă consecinţele, să lase la o parte anumite orgolii personale pentru a promova interesele majore ale Republicii Moldova, a menţionat el. 'Avem nu doar speranţa, ci tot mai mult certitudinea că aceste concluzii au fost trase şi cred că toamna acestui an va marca, până la alegeri, mult mai multă coerenţă şi o solidaritate a actului de guvernare', a mai spus el.
De asemenea, Corlăţean a mai menţionat că este nevoie de o prezenţă activă a partenerilor occidentali pentru a acorda sprijinul necesar. 'Fără a fi foarte pesimist, trebuie să spunem că viitorul european al Republicii Moldova ţine foarte mult de continuitatea proiectului european de la Chişinău după alegerile anticipate'. O atmosferă mai bună în alianţă, care se prefigurează, va ajuta la continuitatea acestui proiect şi încurajează această soluţie, a adăugat el.
În context, Corlăţean a spus că revenirea comuniştilor la putere în Republica Moldova ar putea reduce din viteza cu care se mişcă ţara spre integrare europeană. 'Nu cred că viteza ar creşte, ci dimpotrivă, s-ar diminua şi ar presupune o decuplare a unor parteneri europeni de acest proiect important pentru Republica Moldova. Cetăţenii trebuie să fie conştienţi că ceea ce se consideră în spaţiul european ca partener cu adevărat fezabil este reprezentat de actuala Alianţă pentru Integrare Europeană', a concluzionat Titus Corlăţean.
Preşedintele Comisiei pentru politică externă, senatorul Titus Corlăţean, a efectuat joi, 9 septembrie o vizită oficială la Chişinău, la invitaţia omologului său Igor Corman, preşedintele Comisiei pentru politică externă din Parlamentul Republicii Moldova. Programul vizitei include întâlniri cu viceprim-ministrul şi ministrul afacerilor externe, Iurie Leancă, cu ministrul justiţiei Alexandru Tănase, precum şi cu o serie de lideri politici moldoveni.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE