În perioada 1-3 iulie, coraportorii Comisiei de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Pierre-Alain Fridez și Zanda Kalniņa-Lukaševica, se vor afla într-o vizită de documentare în Republica Moldova. Aceasta va viza evoluțiile politice recente, pregătirea alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional, implementarea votului prin corespondență.

În cadrul vizitei, vor fi aboradate și alte subiecte. Precum imixtiunea străină, progresul reformei justiției, evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor.

De asemenea, la Parlament, oficialii străini se vor întâlni cu speakerul legislativului Igor Grosu, președinta Fracțiunii „Partidul Acțiune și Solidaritate”, vicepreședinta Parlamentului Doina Gherman și cu membrii Fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS).

„Agenda vizitei de documentare include întrevederi cu Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și cu ministrul Afacerilor Externe, vicepremierul Mihail Popșoi. Coraportorii APCE mai au planificate discuții cu directorul Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteața, Procurorul General, Ion Munteanu, șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, cu membri ai Comisiei de vetting pentru judecători și procurori și cu reprezentanți ai Comisiei Electorale Centrale. La fel, vor fi organizate discuții cu experții și reprezentanții societății civile despre pregătirea alegerilor și imixtiunea străină”, se arată în comunicatul emis de Parlament.

Amintim că ultima vizită de documentare a coraportorilor Comisiei de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a avut loc în luna februarie a acestui an.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE