Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică va avea pârghiile necesare pentru a interveni cât mai rapid în revizuirea tarifelor pentru furnizarea gazelor naturale. O decizie în acest sens a fost aprobată de Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) adeclarat ministrul Energiei, Victor Parlicov.
„Astăzi la CSE am aprobat ca ANRE să poată rezivui tarifele în proceduri accelerată. Nu știu în cât timp se va întâmpla, rămâne la discreția ANRE, noi ne așteptăm să fie o scădere semnificativă”, a declarat Parlicov
O altă decizie stabilește o corecție de echitate pentru întreprinderile care trec la un furnizor ce activează cu prețuri nereglementate. Consumatorii, care plătesc tarife mai mici la gaz pe piața liberă vor fi obligați să achite și devierile tarifare neachitate
Ministrul Parlicov a explicat cum se va întâmpla această procedură
„Un consumator, când vrea să iasă pe piața liberă trebuie să-și ia cu el și devierile tarifare neachitate de el. Adică, atunci când un consumator iese pe piața liberă și vrea să beneficieze de prețuri ieftine el trebuie să înțeleagă că povara devierilor tarifare care el o lasă trebuie s-o ia cu dânsul și nu lăsată pentru ceilalți consumatori”, a spus Parlicov
Ministrul a mai spus că Guvernul urmează să identifice o soluție juridică pentru a fi introduse aceste modificări fie în metodologia ANRE, fie în cadrul legal.
„ Noi vrem să facem o echitate ca acei consumatori care rămân la tarife reglementate să nu achite devierile pentru cei care au plecat în piața liberă. Acei care pleacă în piața liberă vor avea 30 de zile să decidă, ori ei rămân pe piața reglementată și față de ei nu sunt întrebări, ei participă la compensarea devierilor, ori ei au un calcul să plătească devierile și pot pleca în piața liberă. Opținea ori așa, ori așa nu există. Ei trebuie să aleagă. Dacă ești în piața liberă participi la compensarea devierilor, dacă rămâi în piața reglementată stai acolo și nu ai facturi suplimentare”, a menționat Parlicov.
El a mai precizat că de fapt companiile private care importă gaz ieftin nu au în structura lor aceste devieri tarifare, iar furnizorul reglementat este obligat să le factureze cu devieri.
Aceste companii de pe piața liberă nu au devieri în structura costului, iar asta creează o inechitate pe piață. Astăzi CSE a pus toți consumatorii în condiții egale. Nu ai o problemă, poți ieși în piața liberă, ți-ai luat devierile și activezi, sau dacă consideri că, costurile devierilor sunt prea mari rămâi pe piața reglementată”, a concluzionat Parlicov.
La ora actuală, devierile tarifare ale Moldovagaz se cifrează la 1,2 miliarde de lei