Pentru majoritatea moldovenilor, criza politică din luna trecută a luat sfârşit. Conducerea Partidului Comuniştilor a lucrat din greu pentru a-şi consolida izbânda electorală, iar protestatarii din opoziţie care au făcut cap de afiş din asaltul asupra Preşedinţiei şi a Parlamentului, acum au devenit tăcuţi.
Pentru Gabriel Stati, însă, această criză nu a luat sfârşit. Fiul de 33 de ani al unuia din cei mai bogaţi oameni din Moldova, de şapte săptămâni se află în penitenciar, după ce a fost arestat în urma protestelor (din 7 aprilie-n.r.), se arată în ediţia de vineri a cotidianului britanic “Financial Times”.
Procurorii, se menţionează în publicaţie, îl acuză pe Stati de uzurparea puterii de stat şi instigare la violenţă în timpul protestelor.
Anatol Stati, tatăl lui Gabriel, este de altă părere. Acesta susţine că fiul său a fost arestat la iniţiativa lui Vladimir Voronin, Președintele în exercițiu pentru a acapara averea familiei Stati – compania de extragere a petrolului din ţări precum Asia, Irac şi Sudan.
Fostul premier Ion Sturza, în prezent implicat în business, crede că oamenii din jurul lui Voronin ar putea să-l atace pe Stati senior prin fiul său pentru că ar râvni la afacerea acestuia. „Copiii sunt punctul vulnerabil pentru orice părinte - a-ţi ataca fiul înseamnă a-ţi ataca totul”, afirmă Sturza.
„Faptul că Voronin l-ar avea în vizor pe Stati este sugerat de o scrisoare trimisă de preşedintele moldovean, la 6 octombrie 2008, omologului său kazah, Nursultan Nazarbaev”, menţionează „Financial Times”. Este vorba de celebra scrisoare - a cărei autenticitate n-a fost negată oficial de autorităţile de la Chişinău -, în care Voronin îl roagă pe Nazarbaev să-i atragă „o atenţie serioasă” lui Anatol Stati, „care foloseşte profiturile obţinute în Kazahstan pentru a face „business pe sânge în Sudanul de Sud” - aducând astfel prejudicii imaginii R. Moldova în exterior, dar şi pentru a finanţa în mod netransparent partidele politice de opoziţie din Moldova”.
După alegerile din 5 aprilie, Gabriel Stati a fost reţinut în portul ucrainean din Odessa. Potrivit lui Vladislav Gribincea, avocatul lui Gabriel Stati, acestuia i-a fost refuzat azilul politic în Ucraina. După o săptămână, Stati a fost condus la graniţă şi predat autorităţilor moldovene.
“Gabriel Stati nu a comis crima de care este acuzat. Motivul arestării sale este relaţia ostilă dintre preşedintele Moldovei şi tatăl lui Gabriel Stati”, mai spune Gribincea.
Serviciul de presă al lui Voronin a negat faptul că arestarea lui Stati ar avea un motiv politic, se mai arată în ziar.
„Valeriu Prohniţchi, de la „Expert Grup”, crede că implicarea statului în business-ul privat devine o obişnuinţă pentru R. Moldova. „Sunt tot mai multe semnale că presiunea asupra business-ului creşte. Şi nu e vorba doar de familia Stati sau ASCOM. „Rompetrol”, o companie petrolieră română, a fost amendată recent cu două milioane USD pentru încălcarea legilor”, spune expertul. „Avem cinci grupuri de investigatori în clădire de dimineaţă până seara”, adaugă fostul premieri Ion Sturza, care administrează „Rompetrol” în Moldova”, citat de „Financial Times”.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE