PLDM vine cu unele condiționări, pe care le consideră fundamentale în vederea continuării discuțiilor pe viitor alături de partidele pro-europene. În special, liberal-demcorații cer ca să fie depolitizate instituțiile de drept, să fie scoase organele de ordine de sub influența Partidului Democrat.
Aceste propuneri au fost înaintate astăzi, de către vicepreședintele PLDM, Valeriu Streleț, anunță Politik.md. Potrivit lui, anume Partidul Democrat s-ar face vinovat de subjugarea instituțiilor de ordine și a celor din justiție, de aceea a cerut ca în acestea să aibă loc remanieri.
De asemenea, Streleț nu a ezitat să critice dur activtatea Partidului Democrat, pentru faptul că a votat alături de comuniști și socialiști pentru demiterea Guvernului.
„Reafirmăm că PD poartă întreaga responsabilitate pentru criza politică, economică și socială. Prin votul comun cu socialiștii și comuniștii, PD și-a asumat lichidarea AIE-III. PD a eșuat nu doar în atingerea unui obiectiv, ci și în crearea unei platforme funcționale de negocieri. Ca urmare a acestui dublu eșec, exponenții PDM promovează o retorică agresivă, care încurajează traseismul politic”, i-a acuzat Streleț.
În context, vicepreședintele PLDM susține că doar prin implementarea acestor precondiții, s-ar putea crea premise pentru o discuție între forțele parlamentare responsabile pentru a fi depășită criza politică. 
Iată ce solicită liberal-democrații:
1.    Instituțiile de drept, justiția, sistemul judecătores, entitățile anti-corupție și organele de reglementare și control – urmează să fie scoase din subordonarea partiinico-oligarhică, în vederea neadmiterii influențării acestora de către grupările de interese și folosirea lor pe post de bâte politice. Să fie agreate imediat unele angajamente ferme de reconsiderare a instituțiilor, cu termene exact și prompte de implementare.
2.   Guvernul să activeze în baza normelor legale și constituționale, fără careva încorsetări stabilite prin acorduri de Alianțe sau alte soiuri de înțelegeri, având tot suportul necesar pentru promovarea acțiunilor, fie și nepopulare. Iar prim-ministrul să fie neafiliat politic și să aibă ultimul cuvânt în formarea Cabinetului de Miniștri și operarea remanierilor în cadrul acestuia.
3.  Activitatea Parlamentului să se plieze pe obiectivul de soluționare a problemelor vitale ale societății și nu pe contribuția la crearea acestora. Ritmicitatea și randamentul Organului Legislativ Suprem urmează să fie asigurată de un prețedinte al Parlamentului, față de care să nu exite suspiciuni de afiliere de afaceri sau de rudenie prin afinitate cu persoane, care au edificat sistemului statului captiv.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE