Companiile de construcții a blocurilor locative vor avea mai multe obligațiuni în desfășurarea activităților lor. Acestea vor trebui să prezinte un certificat de performanță energetică a clădirii și se obligă să realizeze un studiu privind posibilitatea utilizării unor sisteme alternative de eficienţă energetică.

Acestea sunt prevederile noului proiect de lege privind performanţa energetică a clădirilor elaborat  de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor și urmează a fi propusă Guvernului spre aprobare.
 
Potrivit ministerului, noile prevederi vor reducere consumul de energie în clădirile noi de locuit cu cel puţin 30% comparativ cu cele care se construiesc în prezent. În acest context, viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Anatolie Zolotcov, a menționat în cadrul unui Forum de discuții, că sectorul construcţiilor reprezintă cel mai mare consumator de energie, fiind responsabil pentru 45% din consumul total de energie în economia naţională.
 
„O bună parte din clădirile din Moldova au fost construite pînă în anii '70 şi estimativ consumă anual circa 350-400 kWh/m2, ceea ce, este de 3-5 ori mai mult decît consumul de energie în clădirile noi care se construiesc în ţările europene. În conformitate cu acțiunile recomandate în noul proiect de lege, factura pentru încălzire în clădirile noi s-ar putea reduce cu peste 5 mii lei anual pentru un apartament mediu cu 2 camere (60 m2), sau economii de peste 200 milioane lei cumulativ pentru toate clădirile de locuit noi construite din 2012 pînă în 2020”, susține viceministrul.
 
MDRC cu suportul BERD şi Fondului Sida-BERD de Cooperare Tehnică pentru Eficienţa Energetică în Moldova a elaborat un set de reglementări în domeniul eficienţei energetice a clădirilor, armonizate cu directiva şi standardele europene.
 
Prin Legea privind performanţa energetică a clădirilor se propune implementarea în Republica Moldova a cerinţelor minime de performanţă energetică a clădirilor; certificarea performanţei energetice a clădirilor în conformitate cu o metodologie unică; verificarea periodică a sistemelor de încălzire şi de climatizare; promovarea clădirilor cu un consum de energie aproape egal cu zero şi alte instrumente.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE