Partidul Comuniştilor din R. Moldova (PCRM) înregistrează o cădere semnificativă în opţiunile de vot ale electoratului, în timp ce şi liderul formaţiunii, Vladimir Voronin, care a fost în topul încrederii populaţiei aproape zece ani consecutiv, pierde primele poziţii, arată rezultatele Barometrului de Opinie Publică (BOP), prezentate marţi, 8 decembrie.
Astfel, dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare, PCRM ar acumula aproape 39% din voturile celor care au exprimat o opţiune de vot, faţă de aproape 45% pe care formaţiunea le-a primit la alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie.
Peste 21% ar vota pentru PD (12,5% la 29 iulie), iar peste 19% au optat pentru PLDM (16,5%). Celelalte două partide din cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE) sunt pe un trend negativ. Astfel, Partidul Liberal a acumulat 12,3% din încrederea respondenţilor, faţă de aproape 15% la ultimele alegeri. Alianţa Moldova Noastră (AMN) nici nu ar mai trece pragul electoral cu cele 1,8%, faţă de peste 7% la 29 iulie.
Pentru prima dată de când este efectuat BOP, PCRM pierde întâietatea şi la capitolul încrederii din partea populaţiei. De cea mai mare încredere se bucură deja PD (40%), urmat de PLDM (peste 39%) şi PCRM (aproape 39%).
La capitolul încredere în personalităţi politice, primul în top este Marian Lupu, cu ceva mai mult de 50%, faţă de 37% în iulie. El este urmat de premierul Vlad Filat cu 45%, dublu faţă de luna iulie. Pe locul trei este Vladimir Voronin cu 39%. Urmează primarul de Chişinău Dorin Chirtoacă, fostul premier Zianida Greceanîi, care este însă pe un trend de descreştere şi preşedintele interimar, Mihai Ghimpu.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE