Aproape jumătate din populaţia Republicii Moldova ar vota în favoarea revenirii la URSS arată rezultatele Barometrului de Opinie Publică (BOP), prezentate marţi, 8 decembrie.
Dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum pentru ca Republica Moldova să redevină parte a URSS, aproape 44% ar vota pentru şi doar 30% împotrivă, arată rezultatele sondajului. Aproape 50% din cei intervievaţi au declarat că regretă destrămarea URSS, iar aproape o treime au dat un răspuns negativ. Dintre cei care regretă, peste 25% au acest sentiment pentru că în perioada URSS era mai uşor de trăit, alţii pentru că aveau locuri de muncă, sau pentru că puteau călători liber în ţările URSS.
În R. Moldova lucrurile merg într-o direcţie bună, în opinia a circa 29% din populaţie, ponderea cărora a crescut cu aproximativ 10% faţă de studiul din iulie. Problema care nemulţumeşte cea mai mare parte a populaţiei se referă la nesoluţionarea conflictului transnistrean (87%), urmând salariile, industria, pensiile, locuri de muncă.
Actuala situaţie economică îi nemulţumeşte pe circa 55%. Comparativ cu anul trecut 33% din populaţie consideră că situaţia economică actuală a rămas neschimbată, iar 41% susţin că este mai proastă.
Ponderea optimiştilor cu privire la perspectivele economiei pentru anul viitor este într-o creştere semnificativă, aproximativ 33% cred că va fi mai bună.
Aproximativ 87% din populaţie se consideră mai mult sau mai puţin afectaţi de criza globală, iar un sfert fiind nemulţumită de ceea ce face conducerea ţării în vederea redresării consecinţelor acestea.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE