Comuniștii sunt alertați de faptul că nu-și pot înregistra simbolurile: secera și ciocanul la alegerile locale, ce se apropie în Cârpeşti, Danu, Hristici și Albina, anunță Politik.md.

În acest sens, PCRM a solicitat Curţii Constituţionale să examineze, în regim de urgenţă, sesizarea privind interzicerea simbolurilor comuniste. „În temeiul acestei legi, un şir de consilii electorale de circumscripţie, în cadrul alegerilor locale anticipate în unele localităţi deja au refuzat înregistrarea simbolului electoral al candidaţilor din partea PCRM. Prin aceste acţiuni, se încalcă flagrant drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului prevăzute de toate actele naţionale şi internaţionale precum dreptul la libertatea de exprimare, dreptul de a fi ales, egalitatea în faţa legii, pluralismul politic, egalitatea partidelor”, se menţionează într-un comunicat al formaţiunii.
 
Preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, a admis în cadrul unui interviu pentru ziarul kommersant.md, faptul că înalta Curte ar putea declara drept neconstituţională decizia Parlamentului de interzicere a simbolicii comuniste.

“Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a adoptat, recent, câteva decizii în problema respectivă (interzicerea simbolicii comuniste în unele ţări, n.r). Curtea Constituţională din Moldova, cel puţin din momentul în care a ajuns să fie condusă de mine, ţine cont de hotărârile CEDO. Potrivit articolului 4 din Constituţia Republicii Moldova, toate acordurile şi convenţiile internaţionale, ratificate de ţara noastră, au prioritate în faţa legislaţiei internaţionale şi se aplică direct, în cazul dat – Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului. Din acest motiv, noi vom ţine cont de poziţia CEDO în chestiunile care ţin de interzicerea simbolicii, atunci când vom examina sesizarea PCRM”, a declarat Alexandru Tănase.
 
Amintim, că Legea care interzice utilizarea secerii şi ciocanului a intrat în vigoare la 1 octombrie curent. În cazul nerespectării actului normativ, persoanele fizice vor fi amendate cu trei mii de lei, iar cele juridice - cu 10 mii de lei.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE