- În 2008 Consiliul municipal Chişinău a avut două majorităţi decizionale. Cum apreciaţi eficienţa fiecăreia dintre ele?

- De la faptul că în Consiliul Municipal Chisinauau au existat două majorităţi pe parcursul unui singur an de activitate, lucrurile în mare parte nu s-au schimbat. Atât fosta Coaliţie democratică, cât şi actuala majoritate din CMC, formată din PCRM, PSD, PPCD nu au reuşit sa mişte carul problemelor din punctul mort. Există mai multe explicaţii ale situaţiei date.

Coaliţia democratică şi-a asumat responsabilitatea politică pentru deciziile adoptate, deaorece existenţa coaliţiei a fost formalizată prin acordul a patru partide politice - PL, AMN, PLDM şi PSD. Dacă Coaliţia democratică nu ar fi fost obstrucţionată de PSD de la bun început, iar fostul preşedinte al CMC ar fi demosntrat mai multă flexibilitate, sunt convins că s-ar fi reuşit înregistrarea progreselor la mai multe capitole. Însă, s-a pierdut mult timp preţios în discuţii interminabile fără nici un rost.

Rezultatul acestor ratări îl simţim astăzi. Mă refer, în special, la acele proiecte de decizii cu caracter regulatoriu care trebuiau aprobate în 2007 şi care nu trebuiau lăsate pentru anul pre-electoral 2008. Este vorba de aprobarea noului tarif la energia termică şi a regulamentului pentru compensarea preţului la energia termică. Aceste două probleme trebuiau soluţionate în 2007. Deoarece nu au fost aprobate la timpul cuvenit, cel mai probabil, se va reveni la ele deja după alegerile din 2009.

Spre deosebire de Coaliţia democratica, actuala majoritate nu şi-a formalizat constituirea. S-a procedat în acest fel cu scopul de a dilua responsabilitatea politică pentru actul de guvernare pe care îl exercită. Cu toate că au preluat conducerea Consiliului Municipal cu mare tam-tam, în realitate lucrurile merg şi mai prost decât înainte. Deşi deţin cele 26 de voturi necesare, ei nu reuşesc să adopte decizii foarte importante pentru locuitorii mun. Chişinău.

Fracţiunea PLDM în Consiliul Municipal speră că lucrurile vor intra în normalitate după alegerile parlamentare din 2009. Dacă nici după alegeri nimic nu se va schimba, noi nu vedem altă soluţie decât petrecerea alegerilor anticipate în Consiliul municipal.

- Cum credeţi că au evoluat relaţiile dintre CMC şi Primarul general pe parcursul anului şi care au fost efectele pentru chişinăuieni?

- Relaţiile dintre CMC şi Primarul General au fost diferite, în funcţie de majoritatea care exista în Consiliu. Atâta timp cât a funcţionat Coaliţia democratică, primarul a beneficiat de suport politic plenar pentru proiectele sale. Deşi, trebuie să recunosc că acestea nu au foat chiar atât de multe pe cât ne-am aşteptat.

După preluarea puterii în CMC de către PCRM, PPCD şi PSD, primarul general a fost obstrucţionat de noua majoritate. Este revoltător că în această hărţuiala au fost implicate instituţii care, potrivit legii, nu au dreptul să se implice în politică. Mă refer la Poliţia municipală şi SA Termocom. Poliţia, în loc să se ocupe de menţinerea ordinii publice, în 2008 a fost preocupată mai mult de intimidarea participanţilor la manifestaţii antiguvernamentale, de furtul bradului, arestarea măgarilor şi a porcilor.

SA Termocom, în loc să caute soluţii pentru ameliorarea situaţiei termoenergetice în Chişinău, s-a lăsat antrenată in acţiunile de şantaj a chişinăuienilor care au culminat cu adoptarea memorandumului de tristă faimă.

In consecinţă, un oraş întreg a devenit ostaticul acestor hărţuieli interminabile.

- Ce este în stare să facă fracţiunea Dvs. Şi Consiliul în ansamblu pentru ca în 2009 lucrurile să meargă mai bine în capitală?

- Noi am făcut şi continuăm să facem absolut totul ce depinde de noi pentru ca lucrurile să meargă bine în CMC şi în capitală. Am susţinut acele proiecte ale executivului care erau necesare oraşului. In acelaşi timp, nu am ezitat să ne expunem atitudinea critică faţă de iniţiativele primarului, atunci când constatam că argumentele sale nu erau suficient de convingătoare. Deşi am avut viziuni pe alocuri critice faţă de fostul preşedinte al CMC, noi ne-am opus demiterii abuzive a acestuia din funcţie. Fracţiunea PLDM s-a opus aprobării Memorandumului dintre Termocom şi SA Moldova Gaz.

Pentru anul 2009, suntem gata să aplicăm toate cunoştinţele şi experienţa de care dispunem pentru a promova reformele, atât de necesare oraşului.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE