Coaliţia pentru alegeri libere si corecte - 2009 recomanda Ministerului afacerilor interne, Procuraturii generale, centrul pentru combaterea crimelor economice si corupţiei si politiei sa nu comită acţiuni cu conotaţie politica, pe parcursul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare ce vor avea loc la 5 aprilie, 2009.

La conferinţa de presa de miercuri de la INFOTAG, Paul Strutzescu, preşedintele ligii pentru apărarea drepturilor omului a spus ca in perioada 23 decembrie, 2008 - 27 ianuarie, 2009 au fost înregistrate mai multe cazuri când organele de forţa au intimidat sau brutalizat protestatarii, lideri politici, membrii de partid.

"Noi recomandam tuturor structurilor responsabile sa curme practicile ilegale de împiedicare a exercitării drepturilor omului in Moldova si sa nu admită comportamentul compromiţător al angajaţilor din organele de forţă. De asemenea, ar fi bine ca MAI sa se abţină de la declaraţii pe marginea cauzelor penale sau contravenţionale pe durata campaniei electorale. De asemenea, unii lideri politici susţin ca telefonul lor este ascultat, poştele electronice verificate. Mizam ca acestea, practic, daca exista, vor fi stopate", a precizat Strutzescu.

In opinia sa, in perioada de monitorizare, perioada preelectorala nu au fost prea activa.

"In vacanta de iarna, când executivul se confrunta cu criza gazelor, mai activi au fost doar ONG-urile, Comisia electorala centrala si unele partide politice. De altfel s-a observat tendinţa partidelor de a găsi soluţii pentru a participa in comun la alegerile parlamentare, apreciind la legea cu privire la partide este restrictiva si are un impact negativ. Anume aceasta lege permite instaurarea dictaturii Ministerului Justiţiei, in ceea ce tine administrarea partidelor si care poate anihila activitatea oricărui partide", spune Strutzescu.

El a precizat ca membrii Coalitiei-2009 recomanda MJ sa asigure aplicarea adecvata si uniforma a legii.

"Autorităţile centrale au un comportament discriminatoriu fata de unele formaţiuni politice, refuzând sa le arendeze săli pentru conferinţe. Deşi perioada preelectorala este marcata de mai multe nereguli, mizam ca actorii implicaţi se vor pătrunde de responsabilitate si campania electorala va fi una corecta", a mai spus expertul.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE