În urma apelului principalelor sindicate franceze, funcţionarii din sectorul public au participat joi, 29 ianuarie la o grevă de amploare, în semn de protest faţă de agravarea situaţiei economice a ţării, relatează BBC. Manifestaţii au avut loc la Paris şi alte oraşe, fără ca transportul public sau desfăşurarea altor servicii publice să fie însă afectate semnificativ.

Menţionată că una dintre cele mai ample acţiuni de protest din ultimii 20 de ani, mişcarea a reunit zeci de mii de persoane: la Lyon, peste 25.000 de persoane, iar la Marsilia, alte câteva zeci de mii.

La Paris, funcţionarii au scandat sloganuri cu referiri la criza economică, la salvgardarea serviciilor publice, dar şi salvarea sectorului medical.

Sindicaliştii, susţinuţi de opoziţia socialistă, arată că nu sunt mulţumiţi de  "răspunsul neadecvat" al guvernului de la Paris la recesiunea cu care se confruntă Franţa. Angajaţii solicită măsuri de protejare a locurilor de muncă şi a salariilor, a puterii de cumpărare şi a serviciilor publice.

La grevă au participat 25% dintre funcţionari şi 75% din populaţia Franţei, dintre care aproximativ jumatate erau cadre didactice. Costul cheltuielilor doar în Paris a ajuns la 50 mil. euro.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE