În baza sondajului de opinii realizat de portalul informațional de știri Politik.md, care include întrebarea: cât de necesară este implicarea societății civile în luarea deciziilor, precum modificarea Constituției, schimbarea politicilor fiscale, sociale ș.a, mai mulți respondenți susțin că este indispensabilă.

De această părere este și analistul politic, Ion Tabârța care spune că implicarea societății civile este una arhinecesară în orice societatea democratică. Potrivit lui, anume prin funcționaliatea societății civile ca un antipod al statului, ca expresie a puterii politice într-o societate se măsoară gradul de democratizare a acestei societăți.
”Clasa politică din Republica Moldova a dat dovadă în ultimii 2 ani, de incapacitate de compromis, în cazul dat, când vorbim de compromis, ne referim în special la alegerea șefului statului, deși există și alte probleme. De aceea societatea civilă ar trebui și deja a încercat să vină cu anumite soluții fie de alternativă, fie să îndrepte politicienii moldoveni într-o discuție constructivă pentru a rezolva și a depăși unele probleme, la care clasa politică nu este capabilă să facă singură față, sau nu este în stare să le rezolve”, a declarat Tabârța astăzi, 26 ianuarie, pentru Politik.md.
De asemenea, analistul politic s-a referit și la ideea organizării unui ”For Civic”, care ar duce la depășirea crizei politice. Idee lansată recent, de către unul din partidele extraparlamnetare. În acest sens, Ion Tabârța a menționat că este o idee foarte bună.
”Organizarea ”Forului Civic” a permis și a ajutat dmocratizarea unor societăți post comuniste, în special din Europa Centrală, care au adunat la masa rotundă reprezentanți ai clasei politice, ai societății civile. Anume Forumul Civic a permis luarea unei decizii, care, ulterior a contribuit la depășirea problemelor sau anumitor crize politice în care se aflau aceste societăți”, a subliniat acesta.
Însă, analistul mai spune că la noi în RM, este o problemă, că anumiți reprezentanți ai societății civile într-o măsură mai mare sau mai mică au anumite simpatii față de unele partide politice sau într-o măsură oarecare chiar fac jocurile unor partide.
”De aceea, ar fi foarte important ca din acest Forum Civic să facă parte întradevăr acea societate civilă, care se plasează pe anumite poziții neutre, intransingente și corecte față de clasa politică. Atunci acel For Civic ar avea un caracter constructiv de care acum are nevoie societatea moldovenească”, a conchis Ion Tabârță.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE