Consiliul Superior al Procurorilor a hotărât că Veronica Drăgălin este câștigătoarea concursului pentru funcția de Procuror-șef al Procuraturii Anticorupție. Candidatura Veronică Drăgălin va fi înaintată Procurorului General interimar pentru numirea în funcție.

”Felicitări doamnei Drăgălin pentru prestația excelentă avută atât la etapa preselecției în fața comisiei speciale, cât și la cea a selecției în fața Consiliului”, a scris acum câteva minute pe pagina sa de Facebook, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco.

Cine este Veronica Dragalin

Veronica Dragalin este reprezentantă a diasporei, jurist de profesie, în prezent, procuror adjunct al Statelor Unite, Secția de corupție publică și drepturi civile. Veronica Dragalin a studiat la Dreptul la Universitatea din Virginia. Procurorul a instrumentat numeroase cazuri de corupție mare în Statele Unite. 

Aceasta are o experiență în urmărirea penală a peste 300 de cazuri, în efectuarea anchetelor, inclusiv pentru infracțiuni de coruție, mită, fraude bancarem spălare de bani, organizații criminale corupte. Este procurora care a condus și coordonat urmărirea și acuzațiile penale de luare de mită împotriva unui consilier municipal și a unui viceprimar al orașului Los Angeles, acuzații de obstrucționare împotriva altui consilier municipal al orașului Los Angeles.

Potrivit CV-ului, aceasta deține o vastă experiență în investigații internaționale, inclusiv pentru încălcarea legii privind corupția în străinătate (FCPA), solicitări conform tratatuluide asistență judiciară reciprocă (MLAT), și solicitări de la Interpol, precum și experiență în instanțe de judecată cu juriu și cu judecător, și procese de apel, inclusiv informare și argumentare orală înaintea Curții de Apel a Circuitului Nouă.

Veronica Dragalin vorbește șase limbi  (Româna (limba maternă), Engleza (limba primară), Spaniola (competență înaltă) Rusa, Italiana, Germana (competență limitată). De-a lungul carierei sale a obținut mai multe distincții și premii printre care: 

Premiul „Cazul Anului” din partea Biroului Alcool, Tutun, Arme și Explozibili (ATF) (2019;  

Premiul Directorului FBI(2020); 

Nominalizată la Premiul Național pentru „Tânărul Avocat Federal” (2021) (rezultatele urmează);

Nominalizată la Premiul „Procuror de Prim Rang” pentru femeile din forțele federale de justiție (2021) (rezultatele urmează);

Premiul „Rising Star”în California de Sud

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE