Petru Iarmaliuc este cel, care se ocupă de dosarul fostului președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon. Procurorul a activat în cadrul Procuraturii Chișinău din anul 2019, ulterior a fost transfera la Procuratura Anticorupție, iar de atunci a instrumentat mai multe cazuri de rezonanță. Este vorba despre mai multe cazuri cunoscute de îmbogățire ilicită. Mai exact, dosarul procurorului Igor Popa, cel al magistratului de la Bălți, Alexandru Gheorghieș, dar și cazul foștilor deputați comuniști, reținuți în primăvara acestui an de procurorii anticorupție.

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a inițiat o procedură de control pe numele procurorului Petru Iarmaliuc din cadrul Procuraturii municipiului Chișinău. Inspectorii de integritate urmează să stabilească dacă acesta a încălcat regimul de incompatibilitate a funcției, întrucât este și administrator al Asociației Obștești „Acropola Moldovenească”.

Sesizarea a fost înregistrată în data de 20 ianuarie 2022. Inspectorul de integritate Sergiu Hâncu a decis să inițieze procedura de control, întrucât, potrivit legii, funcția de procuror este incompatibilă cu orice altă funcție publică sau privată, precum și cu alte activități remunerate sau nu.

În urma primelor cercetări, inspectorul ANI a stabilit că Petru Iarmaliuc este, într-adevăr administratorul Asociației Obștești „Acropola Moldovenească”, care a fost înregistrată în 2013, dar a decis încetarea controlului la  audierea lui Iarmaliuc.

Case, bani și terenuri – oferite cadou

Potrivit declarației de avere, depusă de magistrat la Autoritatea Națională de Integritate, în 2021, Iarmaliuc a avut un venit de 325 177 lei și a primit mai multe daruri generoase, precum bani, o casă, un lot de pământ și încă un imobil.

Petru Iarmaliuc susține că a primit o donație de 24 de mii de lei de la o persoană pe nume Ludmila Iarmaliuc. De altfel, procurorul, anual, declară că primește donații în bani de la rude sau alte persoane. Procurorul mai deține o cotă parte la compania SRL „Tocardo-Agro”, domeniul de activitate fiind cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase şi a plantelor producătoare de seminţe oleaginoase.

Legătura cu ministrul Andrei Spânu

Presa scrie că, procurorul Petru Iarmaliuc, responsabil de dosarul fostului președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, este un fost membru al Partidului Liberal Reformator și cunoscut cu  actualului vicepremier Andrei Spînu. În data de 24 iulie 2014, Petru Iarmaliuc, alături de Andrei Spînu și alți tineri din cadrul Alianțelor pentru Integrare Europeană, au participat la o conferință de presă, la care au cerut mai multe locuri pentru tineri în Parlamentul Republicii Moldova.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE