Scandalul de corupție în care este implicată vicepreședinta Parlamentului European Eva Kaili și alte patru persoane, care au fost reținute în cadrul unei anchete privind mita din partea Qatarului, a stârnit sâmbătă reacții foarte puternice la Bruxelles, aleșii și ONG-urile solicitând o dezbatere urgentă privind obținerea regulilor de etică în această instituție majoră a UE, relatează AFP.

„Acesta nu este un incident izolat”, a spus Transparency International. „De câteva decenii, Parlamentul a permis să se dezvolte o cultură a impunității (...) și o absență totală a controlului etic independent”.

Acest control în instituție este „defectuos”, a adăugat pe Twitter Alberto Alemanno, profesor de drept la Colegiul Europei din Bruges.

Va renunța Eva Kaili la locul său în Parlamentul European?

Cinci persoane au fost reținute vineri, la Bruxelles, după cel puțin 16 percheziții în cadrul unei anchete privind suspiciunile că „o țară din Golf că influențează deciziile economice și politice ale Parlamentului European, prin plata unor sume substanțiale de bani sau prin oferirea de cadouri semnificative”.

Procuratura federală nu a dat numele țării, dar o sursă judiciară familiarizată cu chestiunea a confirmat pentru AFP că este vorba de Qatar, după cum au dezvăluit Le Soir și Knack.

„Orice acuzație de conduită greșită a statului Qatar demonstrează o dezinformare gravă”, a declarat sâmbătă un oficial guvernamental Qatar pentru AFP.

Scandalul a izbucnit în mijlocul Cupei Mondiale din 2022, în timp ce țara organizatoare trebuie să depună eforturi pentru a-și apăra reputația criticată pentru încălcarea drepturilor omului, în special a lucrătorilor.

Mai presus de toate, dosarul a căpătat o dimensiune suplimentară atunci când a fost confirmată identitatea celei de-a cincea reținute vineri seara, respectiv europarlamentului grec, Eva Kaili – o fostă prezentatoare TV în vârsta de 44 de ani, care deținine și titlul de vicepreședinte al Parlamentului European.

Eva Kaili a fost deja exclusă din partidul său grec, Pasok, și suspendată din grupul Socialiștilor și Democraților din Parlament. Mai mult, ea se confruntă cu presiunea să renunțe la locul său din Parlament.

PASOK a cerut sâmbătă ca Eva Kaili să renunțe la locul ei în Parlamentul European, dar, până la sâmbătă mai târziu, ea a refuzat să facă acest lucru.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE