Atât timp cât în Republica Moldova și în Uniunea Europeană nu există o decizie politică de punere a unor sancțiuni pe gazul rusesc, acest gaz va fi tratat ca orice alt gaz pe piață. O spune ministrul energiei, Victor Parlicov. Oficialul a precizat că din punct de vedere al Moldovagaz, din punct de vedere al consumatorilor, atât timp cât acest gaz este la cel mai bun preț, el trebuie să aibă avantaj față de gazul de la alți furnizori, notează IPN.

Ministrul nu exclude posibilitatea adoptării unei hotărâri prin care vor fi impuse sancțiuni, limitări sau taxe suplimentare la gazele rusești.

Totodată, Victor Parlicov a comunicat că asemenea decizie nu poate fi luată de minister, ci doar la nivel înalt. Oficialul a reiterat că din punct de vedere politic, nici la nivelul Uniunii Europene și nici în Republica Moldova nu este adoptată vreo decizie de interzicere a achizițiilor de gaze din Federația Rusă.

„Din punct de vedere tehnic, din punct de vedere comercial și din punct de vedere al pregătirii pieței, noi putem trăi foarte bine, cel puțin pe malul drept, pe malul stâng va fi mai greu, fără gaz de la Gazpromˮ, a declarat Victor Parlicov.

Prin decizia CSE "Moldovagaz" este obligată să cumpere gaze naturale de la compania de stat "Energocom" la care "prețurile sunt mult mai mari decât cele de piață sau de la "Gazprom", care sunt de 339 de dolari/1000m3, volume destinate pentru malul stâng al Nistrului. Potrivit deciziei autorităților de la Chișinău, "Moldovagaz" este obligată să cumpere de la "Energocom" până în data de 1 mai.

În februarie, ministrul energiei a anunțat că Republica Moldova ar putea reveni la achiziția de gaz rusesc, dacă prețul oferit de Gazprom va fi mai mic decât prețurile de pe piața internațională.

La sfârșitul lunii decembrie, Energocom și Moldovagaz au semnat un contract de vânzare – cumpărare a gazelor naturale, care prevede livrarea unui volum de gaz de 451 milioane m3 pentru perioada ianuarie – aprilie 2024, la prețul de 550 EUR/1000 m3.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE