În ultimii doi ani, au fost finalizate sau sunt în proces de finalizare imediată 850 de proiecte de infrastructură, iar până la sfârșitul acestui an vor fi implementate alte 500 de inițiative în acest sens. Astfel, în total, către finele anului 2024, vom avea finalizate 1350 de proiecte de infrastructură. Informațiile au fost prezentate astăzi de Premierul Dorin Recean, care a afirmat că Guvernul construiește în toate domeniile, iar acest proces va continua și va fi accelerat.

„Vorbim despre reconstrucția a peste 400 de kilometri de drumuri naționale, regionale și locale, peste 230 de km de rețea de apă și canalizare. Am construit șapte poduri rutiere noi și am reabilitat alte 20 de poduri. Am renovat circa 200 de școli și grădinițe și 28 de case de cultură. Am construit aproape 300 de km de rețea de iluminat stradal și am investit în modernizarea spitalelor peste 2 mlrd de lei”, a afirmat Dorin Recean.

Prim-ministrul a punctat că implementarea acestor proiecte a fost așteptată de mai mulți ani de către cetățeni. „Aceste cifre înseamnă zeci de mii și sute de mii de oameni concreți, familii, elevi care astăzi au condiții mai bune de viață. Înseamnă 30 de mii de gospodării, adică peste 120 de mii de oameni care au acces la apă potabilă sau canalizare, circa 75 de mii de copii care merg în școli și grădinițe renovate sau care se joacă în parcuri și terenuri sportive modernizate. Este vorba despre 1200 de colective artistice care pot promova tradițiile noastre și peste 140 de mii de locuitori care se pot bucura de aceasta cultură. Vorbim despre aproape 200 de mii de oameni care merg pe străzi iluminate”, a menționat oficialul.

Șeful Cabinetului de miniștri a precizat că impactul fiecărei acțiuni de construcție înseamnă îmbunătățirea calității vieții. „Planul Guvernului este să ofere condiții mai bune pentru fiecare cetățean. În fiecare raion am reabilitat drumuri. În toate domeniile Guvernul construiește și vom accelera acest proces. În educație s-au alocat 500 mln lei pentru investiții în șapte universități și șase colegii, s-au renovat 58 de grădinițe, 128 de școli și gimnazii și pentru prima dată, s-au construit sau reabilitat 133 de săli și terenuri sportive. În sănătate am avut parte de cele mai mari investiții de la independență încoace. Doar în ultimii doi ani, investițiile în instituțiile medicale din țară pentru reconstrucția și dotarea cu echipament medical modern, dar și instruirea personalului medical au constituit cca 2,4 mlrd lei. De noi dotări și echipamente au beneficiat toate cele 35 de spitale raionale. Unitatea de primiri urgențe a Institutului de Medicină Urgentă de la Chișinău a fost reparată capital și dotată cu cele mai moderne echipamente”, a concluzionat Dorin Recean.

El a mai spus că impactul bugetar pentru aceste proiecte va fi de 3,5 miliarde de lei de la bugetul de stat, dar vor contribui și partenerii de dezvoltare 

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE