Vicepremierul, Andrei Spînu a explicat astăzi de ce malul drept al Nistrului va relua livrarea de energie electrică de la Cuciurgan. Chișinăul va procura din stânga Nistrului electricitate deja, la un preț mai mare decât anterior, dar, având acest contract, spune Spînu, se va reduce un pic din presiunea pe tarif la lumina.
„Acest contract este un compromis rezonabil pentru a asigura cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului cu energie electrică și gaz. Malul drept va utiliza gazul din rezerva pe care am acumulat-o”, menționează Spînu.
Oficialul a dat asigurări că cele 5,7 milioane metri cubi de gaze care revin malului stâng conform contractului, nu va fi plătit de Chișinău.
„Obligația de a achita 5,7 mln m3 de gaz pe zi revine malului stâng. Malul drept nu va plăti nimic pentru gazele livrate de Gazprom și va achita doar costul energiei electrice. MoldovaGaz nu a achitat avans pentru decembrie. Până pe 20 decembrie, MoldovaGaz va achita consumul malului drept pentru luna noiembrie”, menționează Spînu.
El mai spune că în primele 3 zile din luna decembrie, malul drept a primit 3,4 mln m3 pe zi iar malul stâng 2,3 mln m3 pe zi. Începând cu data de 4 decembrie, malul stâng va primi 5,7 mln m3 pe zi. Astfel, cele 176,6 mln m3 pe lună se vor împărți după cum urmează: malul drept 10,2 mln. m3, malul stâng 166,4 mln m3 pe lună (inclusiv pentru a produce energie electrică). În luna decembrie, malul stâng va primi aproximativ 3,2 mln m3 pe zi. Acest gaz este suficient pentru a asigura cetățenii malului stâng cu gaz, energie termică și electricitate, inclusive de a menține procesele tehnologice la companiile de pe malul stâng.
Andrei Spînu consideră că după semnarea contractului cu MGRES, tariful nu va mai crește, iar Comisia Situații Excepționale va decide să se revadă tariful începând cu luna decembrie. El afirmă că este rentabil din punct de vedere economic să dăm tot volumul de gaz livrat de Gazprom malului stâng în schimbul livrărilor de energie electrică suficientă pentru malul drept.